buitenland

Geen gemakkelijke opgave: Sarkozy wil weer president worden

22 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Het was een tijdlang een publiek geheim, maar nu is het officieel: Nicolas Sarkozy stelt zich opnieuw kandidaat voor het presidentschap in Frankrijk. Zeker is dat de voormalig president een reeks hobbels moet overwinnen, wil hij succesvol zijn.

Sarkozy, 61, maakte maandag op zijn Facebookpagina bekend andermaal het hoogste politiek ambt in Frankrijk te ambiëren. ‘Frankrijk eist iemand die alles geeft. Ik heb het gevoel dat ik deze strijd moet aangaan in moeilijke tijden.’ De Franse politicus wilde zijn kandidatuur eigenlijk aankondigen in zijn nieuwste boek, Tout pour la France (‘Alles voor Frankrijk’), maar het nieuws lekte maandag via persbureau AFP uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Nog geen uitgemaakte zaak dat Sarkozy voorverkiezingen wint Sarkozy was eerder al president tussen 2007 en 2012. Vier jaar geleden verloor hij de verkiezingen van socialist François Hollande. Daarna gaf hij aan zich terug te trekken uit de politiek, maar werd hij in 2014 verkozen tot voorzitter van oppositiepartij Les Republicains.

Toen hij begin juli opstapte als voorzitter, werd dat door velen gezien als een teken dat hij opnieuw president wilde worden. Ondertussen wordt Sarkozy nog steeds achtervolgd door juridische problemen. In februari dit jaar werd nog een formeel onderzoek naar Sarkozy ingesteld rondom vermeende fraude tijdens de verkiezingscampagne in 2012. Wil Sarkozy het weer schoppen tot president, dan moet hij eerst wel de voorverkiezingen winnen. Daarin zal hij het naar verwachting opnemen tegen Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux en voormalig premier. De afgelopen maanden nam de populariteit van de oud-president in de peilingen toe, waardoor de voorverkiezingen kunnen uitlopen op een nek-aan-nekrace. Wordt het in 2017 opnieuw Sarkozy tegen Hollande? Pas daarna wordt duidelijk wie het op gaat nemen tegen Marine Le Pen en een politicus van de linkerzijde. De zittende president François Hollande, die kampt met extreem lage populariteitscijfers, wil officieel nog niet zeggen of hij meedoet aan de verkiezingen, maar dat wordt wel verwacht.

Voor een nieuw boek dat ook maandag uitkwam, Conversations Privées avec le président, liet Hollande zich jarenlang ondervragen door twee journalisten. Hij zegt onder meer dat het presidentschap ‘veel zwaarder is dan ik ooit had kunnen denken.’ Trots is hij op de manier waarop hij reageerde na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. ‘Ik heb getoond dat het land geleid werd. Door mij. Het land hield stand.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.