buitenland

Populistisch en anti-liberaal: het politieke denkbeeld van asielzoekers in Duitsland

15 augustus 2016

Asielzoekers in Duitsland zijn voor een democratie, maar hebben over het algemeen een ‘aanzienlijk tekort aan politiek begrip’. Dat blijkt uit ‘Vluchtelingen 2016’, een nieuw onderzoek naar asielzoekers in Duitsland.

Uit het onderzoek, dat maandag door de Berliner Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaf werd gepubliceerd in Berlijn, blijkt dat een ‘alarmerend aantal’ vluchtelingen populistische verklaringen klakkeloos aanneemt. Roland Freytag, de auteur van het onderzoek, gaf aan dat het politieke denkbeeld van asielzoekers vaak dicht bij dat van Duitsers ligt die op de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stemmen.

‘De populistische opvattingen zijn vergelijkbaar met de waarden van AfD-stemmers en aanhangers van de Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland (Pegida),’ aldus Freytag. Daarnaast geeft een groot deel van de asielzoekers aan veel te zien in een sterke politieke leider.

Anti-liberale houding doet denken aan jaren vijftig

Hoewel een reeks opvattingen van de asielzoekers hetzelfde is als die van veel Europeanen (zo is een ruime meerderheid van 84 procent stellig voor vrijheid van meningsuiting), zijn bepaalde opvattingen over vooral sociale kwesties ‘zeer ouderwets’. ‘De anti-liberale houding ten opzichte van homoseksualiteit, seks en het huwelijk, doet sterk denken aan de muffe jaren vijftig in Duitsland.’

Duitsland stuit op veel sociale problemen door het grote aantal migranten dat sinds 2015 het land is binnengekomen. Zo brak in Keulen rond de jaarwisselingen chaos uit: honderden vrouwen deden aangifte van aanrandingen. Ook blijkt uit onderzoek dat zondag uitkwam dat steeds meer jonge meisjes worden uitgehuwelijkt. Er zijn zeker duizend kindbruiden in Duitsland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.