Keulen: meer aanrandingen, weinig gerechtigheid

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Het station in Keulen tijdens de jaarwisseling Foto: EPA

De massa-aanrandingen die tijdens Oud en Nieuw plaatshadden in het Duitsland, blijken nog veel erger dan in eerste instantie gedacht. Uit gelekte cijfers blijkt dat zo’n tweeduizend mannen meer dan duizend vrouwen en meisjes aanrandden.

In Keulen werden zo’n zeshonderd meisjes belaagd en in Hamburg rond de vierhonderd. Van de tweeduizend mannen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de aanrandingen, zijn er maar honderdtwintig geïdentificeerd. Wel is bekend dat het voornamelijk om Noord-Afrikaanse mannen gaat.

Informatie in de doofpot gestopt

De gelekte documenten werden door de Seuddeutsche Zeitung gepubliceerd. Na de gebeurtenissen in Keulen, Hamburg, Düsseldorf en vele andere Duitse plaatsen, kwam voor de overheid de lange nasleep. Zo zou Duitsland bewust de problemen met de nieuwe migranten in de doofpot hebben gestopt.

De nieuwe informatie geeft niet alleen aan dat de situatie veel erger was dan gedacht, maar ook dat de relatie tussen de migratiestroom en de aanrandingengolf overduidelijk is. ‘Er is een verband tussen de opkomst van dit fenomeen en de massa-immigratie in 2015,’ zegt Holger Münch, de voorzitter van de Duitse federale veiligheidsdienst.

Veel misdaden niet onderzocht

Waarom we de culturele component van ‘Keulen’ bespreekbaar moeten maken

Op donderdag 7 juli werden de ‘Keulen’-daders voor het eerst gestraft. Een Irakees en een Algerijn werden schuldig bevonden aan aanranding en medeplichtigheid bij aanranding. De verhalen van slachtoffers, over ‘likken, zoenen en bedreigingen’, kwamen aan het licht.

Toch kunnen veel slachtoffers niet rekenen op rechtvaardigheid. Een kleine zes procent van de daders is nog maar geïdentificeerd. ‘We moeten ervan uitgaan dat veel van deze daden nooit volledig worden onderzocht,’ aldus Münch.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.