economie

Merkel wil dat Duitse bedrijven werkloosheid migranten oplossen

14 augustus 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat mee met de plannen van de sociaaldemocraat Sigmar Gabriel. De politici vinden dat grote bedrijven moeten zorgen dat migranten in Duitsland aan een baan komen.

Eerder gaf Gabriel grote bedrijven de schuld van de hoge werkloosheid onder migranten in Duitsland. Het blijkt echter dat de migranten die in 2015 naar Duitsland trokken, over het algemeen een stuk lager zijn opgeleid dan in eerste instantie werd beweerd.

Stageplekken voor migranten

Merkel heeft de directeuren van grote beursgenoteerde bedrijven in Duitsland uitgenodigd voor een gesprek over de migranten. Van de bondskanselier moeten de organisaties stage- en traineeplekken vrijmaken voor de grotendeels laagopgeleide migranten.

De Duitse krant Bild meldt dat onder meer Opel, Volkswagen en Siemens zijn uitgenodigd voor een gesprek. Uit een enquête van de regionale krant Frankfurter Allgemeine blijkt dat bij de grootste beursgenoteerde bedrijven in Duitsland maar zo’n 55 migranten zijn aangenomen. Daarom wees Gabriel de bedrijven aan als boosdoener: grote organisaties moeten veel meer doen om migranten aan te nemen.

Migranten bleken niet hoogopgeleid

Volgens Gabriel doet het Duitse midden- en kleinbedrijf veel meer voor de migranten. De grote bedrijven kregen vorig jaar echter een veel rooskleuriger beeld van de migranten, onder Merkels ‘wir schaffen das’-beleid. De Duitse overheid hield vol dat het vooral gaat om hoogopgeleide migranten, maar de Duitse Kamer van Koophandel wist in december al dat het gebrek aan hoogopgeleide migranten het ‘kernprobleem’ was voor de arbeidsmarkt.

De overheid lanceerde eind vorig jaar, onder meer naar aanleiding van die gegevens een integratieprogramma voor de arbeidsmarkt. De migranten moesten aan de slag, en een oplossing bieden voor het gapende gat in de markt. Dat ging echter moeizamer dan verwacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.