nederland

Homo’s hebben het zwaar in asielopvang Heumensoord

13 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Voor homoseksuele asielzoekers blijkt het leven in opvangkamp Heumensoord geen pretje te zijn. De asielzoekers worden lastiggevallen en ondergaan treiterijen. Sommigen zijn het kamp zelfs ontvlucht.

Van de twaalf homoseksuele asielzoekers die bij homo-organisatie COC bekend zijn, worden er tien lastiggevallen, schrijft het AD.

Bed besmeurd

Bij de gepeste asielzoekers worden de bedden nat gemaakt of zelfs besmeurd met uitwerpselen. Daarnaast worden hun kleren in brand gestoken.

Sommige asielzoekers durven om die reden niet meer in de gemeenschappelijke ruimtes te slapen en brengen de nacht door op andere, niet verwarmde plekken. Eén asielzoekers heeft in oktober zelfs een week in het omliggende bos geslapen, omdat hij zich niet meer veilig voelde. Deze persoon is uit veiligheidsredenen overgeplaatst.

Safe house

Overplaatsing naar zogeheten ‘safe houses’ is ook wat de Advies-commissie LHBT-beleid adviseert. Maar de Nijmeegse wethouder Bert Frings (GroenLinks) wil van overplaatsing niets weten.’Als je het slachtoffer weghaalt, beloon je de pester,’ zegt hij in het AD.

De organisatie Cocktail, die zich inzet voor homoseksuele asielzoekers, houdt nu een ‘zwartboek’ bij met pesterijen en dreigementen. Soms worden gepeste asielzoekers tijdelijk ondergebracht bij particulieren. ‘Maar een structurele oplossing is dat niet,’ laat de organisatie weten.

Nijmegenaar Gerard van Ommeren heeft tijdelijk een gepeste asielzoeker in huis opgenomen. ‘Zijn vriend was christen en homo, en hij heeft meegemaakt dat die in Syrië is vermoord. Hij heeft een deel van zijn vlucht per boot afgelegd. Vier opvarenden zijn verdronken, hij heeft zelf een stuk moeten zwemmen. En dan komt hij hier en wordt zijn bed besmeurd met etensresten,’ zegt Van Ommeren.

Groter probleem

Heumensoord is niet de enige locatie waar asielzoekers om hun seksuele geaardheid worden gepest. Eerder gingen tien asielzoekers in Alphen aan den Rijn in hongerstaking omdat ze werden gepest. In Amsterdam wordt een aparte vleugel geopend in een opvanglocatie voor homo’s.

Hoe groot het probleem precies is, kan moeilijk worden ingeschat omdat veel gepeste asielzoekers zich schamen en er geen melding van durven te doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.