#Brexit

Drie EU-leiders op een oorlogsschip: wat te doen na Brexit?

22 augustus 2016

Hoe moet het nu verder met de Europese Unie na de Brexit, waarvoor de Britten in meerderheid hebben gekozen? Die vraag staat centraal op een minitop tussen de leiders van Italië, Frankrijk en Duitsland.

De Italiaanse premier Matteo Renzi is de gastheer van de bijeenkomst, die als voorbereiding dient voor een EU-top in Slowakije, drie weken later. 27 EU-landen gaan dan in Bratislava met elkaar in conclaaf – voor de eerste keer zonder Groot-Brittannië.

Op een Italiaans oorlogsschip

Op de minitop maandag bij het Italiaanse Ventotene – een klein paradijselijk eiland ten westen van het vasteland – ontvangt Renzi de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Deutsche Welle heeft de topontmoeting niet plaats in een of ander luxe hotel, maar op het Italiaanse oorlogsschip Garibaldi, dat voor anker ligt voor het eiland. Het schip maakt onderdeel uit van de EU-missie tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Het is ook geen toeval dat Ventotene is gekozen. Het is een symbolische plek, een die te maken heeft met de fascistische geschiedenis van Italië.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dictator Benito Mussolini zette hier, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een aantal Italiaanse politici gevangen, onder wie de linkse antifascisten Altiero Spinelli en Ernesto Rossi. Zij schreven in 1941 een manifest (Ventotene Manifesto) waarin stond geschreven hoe Europa er volgens hen na de oorlog uit zou moeten zien: vrij, democratisch en op den duur verenigd in een Unie. Het manifest werd verspreid onder het Italiaanse verzet, en werd nadien al snel gezien als de ‘geboorte van het Europese federalisme’. Uitvoering van het manifest moest oorlog op het continent in de toekomst voorkomen.

Het Europese project aanzwengelen

Decennia later staat dat Europese project er niet goed voor. De EU is flink aangetast door het Britse referendum met als uitkomst de Brexit, de migratiecrisis van het afgelopen jaar, en de kwestie rond de Griekse schuldenberg, en recente terreuraanslagen en islamitisch radicalisme. Merkel, Hollande en Renzi – vertegenwoordigers van de grootste economieën binnen de EU – willen de boel duidelijk weer aanzwengelen. Te beginnen met erover na te denken hoe het nu verder moet met de Unie na het aangekondigde Britse vertrek uit de Unie. Op tafel komen de implicaties van de Brexit, en ook hoe lang de Britten eigenlijk mogen doen over hun vertrek, schrijft The Telegraph.

Het Britse vertrek uit de EU zal pas plaatshebben in 2019. Dat hebben meerdere ministers onder premier Theresa May gezegd tegenover bankiers in de City of London. ‘De reglementen zijn erg ingewikkeld.’
2016-07-05 08:49:01 epa05408243 A single British flag sits on a desk during a debate in the European Parliament in Strasbourg, France, 05 July 2016. The European Parliament met to review the Brexit summit conclusions and the past Dutch EU presidency. All member nations of EU take part in the rotating six-month EU presidency that is currently held by Slovakia. EPA/PATRICK SEEGER

Diplomaten laten volgens de Britse krant weten dat de ins- en outs van een mogelijk akkoord met de Britten niet worden besproken. Het is immers nog niet bekend wat voor een verhouding het land precies voor ogen heeft met de Unie. Andere onderwerpen die vermoedelijk aan bod komen tijdens het werkdiner op ‘Garibaldi’ zijn een antwoord op de migratiecrisis, de omgang met Turkije en de weinig florissante toestand van de Italiaanse economie. Wat te doen aan de stagnatie en de problemen bij de Italiaanse banken, die de eurozone opnieuw in zwaar weer kunnen brengen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.