economie

Geen bail-out, maar bail-in voor Italiaanse banken?

19 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De problemen onder Italiaanse financiële instellingen houden aan. Op dinsdag kondigde het Europese Hof van Justitie aan dat de staat niet mag ingrijpen. Van staatssteun, of een bail-out, zal geen sprake zijn. Kunnen de banken worden gered door een Bail-in?

2016-06-29 21:19:40 This picture taken on June 29, 2016 shows the Head Office of Monte dei Paschi di Siena Bank in Siena. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACEAlles wat u moet weten over de Italiaanse bankencrisis

De Italiaanse staat mag de banken in het land niet redden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Staatssteun is volgens wetten van de Europese Unie (EU) verboden en in Italië moet geen uitzondering worden gemaakt, aldus het Hof.

Bail-in om belastingbetaler te besparen

Met de wetgeving wil de EU voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de problemen onder de banken. Italië zou eerst naar een ‘bail-in’ moeten kijken, aldus het Hof. ‘Lastenverdeling tussen aandeelhouders en achtergestelde crediteuren als eerste optie voordat staatssteun wordt overwogen, is niet in tegenspraak met EU-wetten.’

In het geval van een bail-in wordt een bank ‘van binnenuit’ gered. Aandeelhouders, obligatiehouders en andere crediteuren betalen dan om te voorkomen dat de problemen bij de financiële instelling fataal worden. In juni 2013 kwamen EU-lidstaten tot een overeenkomst die ervoor moest zorgen dat aandeelhouders eerst verlies lijden, voordat staatssteun ook maar als optie wordt beschouwd. De steun voor Italiaanse banken lijkt nodig omdat de instellingen een groot aandeel slechte leningen hebben uitstaan. 

Gewone Italiaan alsnog de dupe

Michiel-Dijkstra-76x76Michiel Dijkstra over ‘Quitaly’: waarom Italië niet uit de euro zetten?

Voor de Italiaanse premier Matteo Renzi is de keuze voor een bail-in niet per se aantrekkelijk. Hij behoedt daarmee belastinggeld, maar veel families met een gemiddeld inkomen in Italië zijn obligatiehouders. Bankobligaties hebben namelijk een hoger rendement dan simpel spaargeld. De ‘gewone Italiaan’ is dus alsnog de dupe. De aandelenprijs van Italiaanse banken kelderde na de beslissing van het Hof.

De zaak waar het Hof van Justitie zich over boog, ging in eerste instantie eigenlijk helemaal niet over Italië. Een groep investeerders die moesten opdraaien voor de bankencrisis in Slovenië bracht de zaak onder de aandacht van het Hof. De beleggers vonden dat zij ten onrechte moesten opdraaien voor de crisis, omdat de banken volgens de staatssteunwetten eerst een beroep moesten doen op hun geld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.