#Brexit

2019? De Brexit-procedure kan nog veel langer duren

14 augustus 2016

Het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU) zal pas plaatshebben in 2019. Dat hebben meerdere ministers van premier Theresa Mays kabinet gezegd aan bankiers in de City of London.

Hoewel May ‘artikel 50’ in eerste instantie eind 2016 in werking zou stellen, zal zij dit volgens haar ministers pas in 2017 doen, meldt de Britse krant The Times. Na het beroep op artikel 50, waarmee Groot-Brittannië aangeeft uit de EU te willen stappen, heeft het land twee jaar om onderhandelingen af te ronden.

May wil zachte Brexit

Dat zou betekenen dat Groot-Brittannië pas in 2019 het EU-lidmaatschap officieel opzegt. May heeft vaker aangegeven te kiezen voor een zachte Brexit: met onderhandelingen hoopt de premier de beste deal in de wacht te slepen voor het land.

Uit onderzoek door een comissie van Britse Hogerhuisleden blijkt echter dat het zelfs nog negen jaar kan duren voordat Groot-Brittannië uit de EU stapt. Hoewel May heeft aangegeven niet te lang te willen wachten met het beroep op artikel 50, kan het door onderhandelingen nog langer duren.

Kabinet wil Groot-Brittannië sneller uit de EU leiden

Timothy Boswell, de voorzitter van de commissie, zegt dat de looptijd van internationale akkoorden vaak tussen de vier en de negen jaar ligt. ‘De reglementen zijn erg ingewikkeld,’ zei Boswell in het Hogerhuis. De acties van het nieuwe, bestaande uit vooral pro-Brexit-ministers, kabinet lijken echter aan te geven dat het Groot-Brittannië iets sneller uit de Unie wil leiden.

Toch zal de regering nog veel moeten regelen: het kabinet moet overwegen wat het doet met nationale wetgeving, omdat veel wetten die in Groot-Brittannië worden gehandhaafd zijn gebaseerd op EU-wetten. Het land heeft bijvoorbeeld geen grondwet en de wetgeving van het parlement en internationale organisaties zijn tegenwoordig het belangrijkste houvast voor Britse regelgeving.

Philip Hammond, de minister van Financiën, die wordt gezien als de rechterhand van May, heeft ook al gewaarschuwd dat het zeker vier tot zes jaar kan duren vooraleer de Britten de Unie hebben verlaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.