buitenland

‘Knuppels, messen en vuur’: meer geweld migranten in Calais

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Migranten pakken vrachtwagenchauffeurs in de Franse havenstad Calais steeds harder aan. Ze worden niet alleen brutaler, maar ook gewelddadiger: bedreigingen met knuppels en messen zijn aan de orde van de dag.

Dat meldt de Koninklijke Federatie van Belgische transporteurs (Febetra) aan De Standaard. In maart werd de ‘Jungle’ van Calais nog grotendeels ontruimd, maar ondertussen komen veel migranten weer naar het provisorische hutten- en tentenkamp in de bossen bij Calais, in de hoop  op de pont naar Dover te komen.

Vuurblokkades om chauffeurs te laten stoppen

‘Ze gooien brandende blokkades op de snelweg en bedreigen chauffeurs met wapens. De Franse politie grijpt niet in,’ aldus Philippe Degraef, Febetra-directeur. De files die de afgelopen maanden waren ontstaan door stakende vrachtwagenchauffeur en ander personeel, zijn nu opgelost. ‘Maar het gevolg is dat migranten veel onbeschofter zijn geworden.’

De migranten gebruiken vooral vuurblokkades: ‘Elke nacht gooien ze alles wat ze kunnen vinden, zoals hout en autobanden, op de snelweg richting Calais, en steken die blokkades in brand.’ Vervolgens moeten de chauffeurs op de snelweg stoppen en worden ze bedreigd met messen en knuppels – de migranten willen in de vrachtwagen klimmen om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

2015-06-18 00:00:00 CALAIS - Vluchtelingen gaan de laadruimte binnen van een vrachtwagen die op weg is naar de veerboot, terwijl agenten proberen dat te verhinderen. Maatregelen zoals het plaatsen van hekken moeten voorkomen dat migranten zich in laadruimtes verschuilen in een poging Engeland te bereiken. ANP MARTEN VAN DIJLCalais-scenario in Nederland: Defensie zet militairen in

Franse politie druk met terreurdreiging

Volgens de transportorganisatie doen de Franse politie en overheid niets, ondanks het feit dat Belgische ministers verschillende keren aandrongen op ingrijpen. Frankrijk is het afgelopen jaar meermaals doelwit geweest van islamitische terreuraanslagen. ‘Daarom is Calais geen prioriteit meer’: de verhoogde terreurdreiging zorgt dat de veiligheidsdiensten elders Franse burgers hopen te beschermen tegen een nieuwe aanslag.

In december kwam aan het licht dat de overlast die wordt veroorzaakt door migranten in Calais de Nederlandse transportsector vorig jaar 150 miljoen euro kostte. De migranten, voornamelijk jonge mannen uit Eritrea en Sudan, zorgen al jaren voor vertraging, schade en overlast in het Franse stadje.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.