buitenland

Aantal migranten ‘Jungle’ Calais drastisch gegroeid

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Het aantal migranten in het provisorische kamp de ‘Jungle’ bij de Noord-Franse havenstad Calais is deze zomer duidelijk toegenomen. Volgens een nieuwe telling bevinden zich op dit moment zeker 6.900 mensen in het migrantenkamp.

Dat laat de prefectuur van de regio Pas-de-Calais vrijdag weten.

Het is het grootste aantal mensen sinds de opening van het huidige kamp in het voorjaar van 2015. Hulporganisaties schatten het aantal nog hoger en spreken van meer dan 9.000 mensen.

Vrachtwagenchauffeurs worden bedreigd

De Franse autoriteiten proberen al maanden met man en macht het aantal mensen in het tentenkamp te verminderen. Het is een verzamelplek voor migranten – voornamelijk jonge mannen uit Sudan en Eritrea – die via het Kanaal illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. In verband met de grote toestroom van migranten zijn er in het afgelopen jaar beperkingen op de doorgang de haven van Calais en de Kanaaltunnel opgelegd.

Vrijdag werd bekend dat vrachtwagenchauffeurs die via Calais naar Groot-Brittannië moeten reizen zich onveiliger voelen. Migranten worden steeds brutaler, en zouden chauffeurs bedreigen om zo illegaal mee te mogen met trucks die de oversteek maken. ‘Ze gooien brandende blokkades op de snelweg en bedreigen chauffeurs met wapens. De Franse politie grijpt niet in,’ zegt Philippe Degraef, directeur van de Belgische transportorganisatie Febreta vrijdag.

De migranten gebruiken vooral vuurblokkades: ‘Elke nacht gooien ze alles wat ze kunnen vinden, zoals hout en autobanden, op de snelweg richting Calais, en steken die blokkades in brand.’ Vervolgens moeten de chauffeurs op de snelweg stoppen en worden ze bedreigd met messen en knuppels – de migranten willen in de vrachtwagen klimmen om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

In de herfst telden de autoriteiten 6.000 mensen in het kamp. Daarna gingen de aantallen omlaag, tot een kleine 4.500 in juni. Dat was het dieptepunt en zorgde voor hoop bij de autoriteiten, maar het aantal is inmiddels dus alweer drastisch toegenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.