buitenland

Is beruchte ‘Jungle’ in Calais weer groeiende?

26 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Hoewel de ‘Jungle’ in Calais in maart voor de helft werd ontruimd, zijn er nog altijd migranten naartoe op weg. In de afgelopen tijd zijn er honderden migranten bijgekomen in het Franse havenstadje.

Cijfers van het Franse departement van Pas de Calais laten zien dat er sinds de ontruiming eind maart, ongeveer 400 provisorische tenten zijn bijgekomen.

Beveiliging

Het zuidelijke deel van ‘de Jungle’ werd ontruimd, en in het noordelijke deel werd een park met zeecontainers neergezet waar ongeveer 1.500 mensen in terecht kunnen. In een ander deel van de noordelijke sectie slapen migranten in grote verwarmde tenten.

In maart lag het aantal tenten op 3.500. Dat aantal is nu gestegen naar 3.900, ondanks de gedeeltelijke ontruiming van het kamp en de extra beveiliging die op de haven wordt ingezet om migranten ervan te weerhouden de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Lees ook Afshin Ellian: ‘In Calais omarmen de media de romantiek der verworpenen’Foto www.marcobakker.com

Toch is het aantal ‘woningen’ in het kamp nog altijd drastisch lager dan vorig jaar. In september 2015, tijdens de hoogtijdagen van het migrantenkamp, waren er meer dan 6.000 provisorische tenten te vinden.

Verstekeling

Plaatselijke ngo’s, die de officiële cijfers consequent tegenspreken, maken melding van een veel hoger aantal op dit moment. Volgens de ngo’s zouden er tussen de 5.000 en 7.000 mensen in het kamp zitten, onder wie veel alleenstaande kinderen. Vorig jaar november kwam de activistische beweging No Border in de clinch met de autoriteiten, omdat de groep migranten aanzette tot rellen.

De migranten in de Jungle hopen via de Kanaaltunnel de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Er werden hekken, beveiligingscamera’s en extra douane en politie ingezet om te voorkomen dat migranten als verstekeling aan boord van vrachtwagens of ferry’s het Kanaal oversteken. In sommige gevallen wagen migranten zelfs lopend de oversteek, al is dat een gevaarlijke onderneming vanwege het verkeer in de Kanaaltunnel.’

Calais probeert migranten aan te sporen het kamp te verlaten, onder meer door ze gratis busritten aan te bieden naar een van de 136 Franse registratiecentra voor asielzoekers. Volgens de cijfers van de havenstad hebben sinds november vorig jaar bijna 4.000 migranten gebruik gemaakt van de regeling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.