Oprichting van Pools burgerleger moet Rusland afschrikken

04 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Amerikaanse tank rijdt door het Poolse Torun. De Polen willen ook meer militaire hulp van de Verenigde Staten en NAVO. Foto: EPA

Om het Rusland van Vladimir Poetin af te schrikken, gaat Polen 35.000 burgers opleiden tot militairen. De Polen zijn bevreesd voor Russische interventies vergelijkbaar met die op de Krim.

Vanaf september kan de Poolse bevolking zich aanmelden voor de nieuwe paramilitaire groep, waarna ze een maand lang training krijgen. Eerst zullen ze worden gestationeerd in het oosten van het land, daarna ook in alle andere provincies. In 2019 moeten 35.000 vrijwilligers als militairen zijn opgeleid. De minister van Defensie Antoni Macierewicz zei vrijdag dat al bepaald is wie het ‘territoriale verdedigingsleger’ zal gaan leiden.

Hybride oorlogen
Gewapende burgers inzetten in de strijd tegen Rusland past in een tijdperk van ‘hybride oorlogsvoering’, aldus de rechts-nationalistische Poolse regering. Het moet episodes zoals in Oekraïne voorkomen: daar hielpen de Russen opstandelingen in de Krim om zich af te splitsen van Oekraïne.

Oud-generaal waarschuwt voor oorlog tussen Rusland en het Westen

Macierewicz kondigde ook een vergroting en modernisering van het ‘normale’ leger aan, meldt Euro News. Nu al besteedt Polen als een van de weinige NAVO-leden meer dan twee procent van het bruto binnenlands product aan defensie.

Agressief
‘We worden bedreigd door de acties van onze noordoostelijke buur Rusland, die geen geheim maakt van zijn agressieve bedoelingen,’ schreef Macierewicz in een conceptnota. Volgens de minister is Rusland al sinds 2008 bezig om de orde in Europa te ‘destabiliseren.’

De Russische president Vladimir Poetin heeft de afgelopen tijd Oost-Europese landen meermaals bedreigd. Zo is hij niet te spreken over een Amerikaans raketschild dat wordt neergezet in Polen en Roemenië, en zei hij eind mei dat de twee landen daardoor doelwitten kunnen worden van het Russische leger.

Baltische zorgen
Ook de Baltische staten maken zich grote zorgen om de Russen. Langs de grens met Estland is de Russische troepenmacht de afgelopen maanden sterk toegenomen. Ook zijn er meerdere incidenten geweest met Russische gevechtsvliegtuigen die zonder toestemming door het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen vlogen.

Arendo Joustra: Europa moet zich bewapenen tegen Poetin voor het te laat is

De Esten vroegen de NAVO onlangs om permanente militaire steun, volgens premier Taavi Rõivas omdat ‘afschrikking van Rusland de standaard moet worden. Ook Polen wil meer NAVO-troepen in het land. Tijdens een conferentie in juli zal de militaire organisatie knopen doorhakken.