buitenland

Oud-generaal waarschuwt voor oorlog tussen Rusland en het Westen

18 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Een voormalig NAVO-generaal zegt bezorgd te zijn over de snel verslechterende relatie tussen het Westen en Rusland. Hij voorspelt dat de Russen uiteindelijk een poging zullen doen om de Baltische staten binnen te vallen, wat tot een grootschalige oorlog kan leiden.

De Britse generaal Sir Alexander Richard Shireff, die tussen 2011 en 2014 een van de belangrijkste leiders van NAVO was, noemt een Russische aanval op de Baltische staten ‘een serieuze mogelijkheid’. Volgens Shireff moet het Westen snel meer troepen naar Letland, Estland en Litouwen sturen om Rusland af te schrikken. ‘Het Westen moet oorlog meteen als een reële dreiging gaan beschouwen en actie ondernemen,’ aldus de generaal woensdag.

‘Poetin komt overal mee weg’
‘We moeten president Vladimir Poetin beoordelen op zijn daden, niet zijn woorden. Hij is Georgië al binnengevallen, is de Krim al binnengevallen en is Oekraïne al binnengevallen. En hij kwam er steeds mee weg’, vervolgde Shireff.

De generaal schreef een boek waarin hij uitlegt hoe Letland binnen een jaar het volgende doelwit van Rusland kan worden. Artikel 5 van de NAVO schrijft voor dat een aanval op een van de lidstaten een aanval op iedereen betekent, wat een oorlog met Rusland zou veroorzaken. De Amerikaanse admiraal James Stavridis onderstreept het argument van Shireff: ‘Poetins gevaarlijke koers zal onvermijdelijk leiden tot een clash met NAVO.’

Lees ook: Poetin voert verbale oorlog over raketschild op

Steeds meer spanningen
De spanningen tussen het Westen en Rusland lopen de afgelopen tijd al flink op. Russische en Amerikaanse vliegtuigen vlogen meerdere keren gevaarlijk dicht langs elkaar bij de Oostzee, vlakbij de Baltische Staten. Letland, Estland en Litouwen hebben, tot woede van Rusland, gevraagd om meer militaire steun van hun westerse bondgenoten.

Woensdag werd verder bekend dat Montenegro van plan is zich aan te sluiten bij NAVO. De Russen zeggen dat dit de regio enkel zal destabiliseren.

Ook had Poetin afgelopen week felle kritiek op het NAVO-raketschild dat in gebruik is genomen in Roemenië. Het schild zou tegen Iran zijn gericht, maar de Russen zeggen daar niets van te geloven. Poetin noemde het een bedreiging voor de veiligheid van de Russische Federatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.