buitenland

Estland wil meer druk op Rusland: ‘Permanente NAVO-troepen nodig’

26 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De Estse premier Taavi Rõivas wil dat er permanent NAVO-troepen worden neergezet in de Baltische Staten. ‘Afschrikking van Rusland moet de standaard worden.’

Die uitspraak doet Rõivas (37), de jongste premier van Europa, donderdag in een interview met de Duitse krant Die Welt. Momenteel patrouilleren NAVO-troepen al periodiek in de Baltische Staten en Polen, maar dat moet permanent worden gemaakt vindt Rõivas. ‘Er moet voortdurende aanwezigheid zijn van bataljons in Estland, Letland en Litouwen. Er mogen geen gaten meer zijn.’ Alleen zo kan het Russische expansionisme worden tegengehouden, aldus de premier.

Troepenopbouw
Vooral na de Russische acties in Oekraïne groeien in Estland de zorgen over mogelijke agressie van Poetins Rusland. Langs de grens met Estland, tot 1991 een Sovjetstaat en nu NAVO-lid, is de troepenmacht van Rusland de afgelopen maanden sterk toegenomen. Ook zijn Russische gevechtsvliegtuigen meermaals het Estse luchtruim binnengekomen zonder dat vooraf te melden.

In reactie daarop stuurde NAVO extra materieel naar de Baltische Staten en voerde het onlangs een grote militaire oefening uit in Estland. Dat stuitte Rusland weer tegen de borst, die de oefening dichtbij de grens ‘provocerend en gevaarlijk’ noemde.

Arendo Joustra: Europa moet zich bewapenen tegen Poetin voor het te laat is

Als het aan de Estse premier ligt, zetten NAVO-leiders bij de volgende top in Warschau in juli dus verdere militaire stappen. Permanente stationering van soldaten ligt gevoelig, omdat NAVO in 1997 met Rusland heeft afgesproken om geen grote aantallen militairen te sturen naar Oost-Europese landen. Mogelijk kiest de militaire organisatie er daarom voor om troepen afwisselend in een van de Baltische Staten te stationeren.

Kans op oorlog
De spanningen met Rusland, ook door incidenten in andere Oost-Europese landen als Georgië, zijn niet zonder gevaar. De voormalige NAVO-generaal Sir Alexander Richard Shireff waarschuwde afgelopen week dat een Russische aanval op een van de Baltische staten ‘een serieuze mogelijkheid is’.

Oud-generaal waarschuwt voor oorlog tussen Rusland en het Westen

Volgens Shireff moet het Westen snel meer troepen naar Letland, Estland en Litouwen sturen om Rusland af te schrikken. ‘Het Westen moet oorlog meteen als een reële dreiging gaan beschouwen en actie ondernemen,’ aldus de generaal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.