Poetin dreigt Polen en Roemenië om raketschild

28 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Poetin sprak op een persconferentie met de Griekse premier Alexis Tsipras - Foto: AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag Roemenië en Polen gewaarschuwd dat ze het doelwit kunnen vormen van raketten van Rusland. De twee landen brengen delen van een Amerikaans raketschild onder op hun grondgebied.

‘Als ze gisteren in Roemenië niet wisten wat het betekent om ons dwars te zitten, dan worden we gedwongen om maatregelen te nemen om onze veiligheid te waarborgen,’ zei hij op een persconferentie met de Griekse premier Alexis Tsipras in Athene.

Vergelding

‘Hetzelfde geldt voor Polen,’ voegde hij eraan toe. Poetin beschouwt de aanwezigheid van het  schild als een bedreiging voor de veiligheid van Rusland.

Lees ook Oud-generaal waarschuwt voor oorlog tussen Rusland en het Westen2016-05-09 07:13:39 Russian President Vladimir Putin (L) and Defence Minister Sergei Shoigu attend the Victory Day military parade at Red Square in Moscow on May 9, 2016. Russia marks the 71st anniversary of the Soviet Union's victory over Nazi Germany in World War II. / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Het is zijn sterkste waarschuwing tot nu toe over het raketschild. Rusland heeft herhaaldelijk verklaard vergeldingsmaatregelen te nemen, maar Washington en zijn bondgenoten hebben die waarschuwing genegeerd.

Eerder deze maand hebben Amerikaanse militairen het Roemeense deel van het schild in werking gebracht. Volgens Amerika is het schild nodig als bescherming tegen Iran en vormt het geen bedreiging voor Rusland. Er wordt nog gewerkt aan een ander deel van het schild in Polen.

Volgens Poetin klopt het argument dat het schild moet worden ingezet ter bescherming tegen Iran niet, aangezien er net een internationale deal tot stand is gekomen om het nucleaire programma van de islamitische republiek in te dammen. Volgens hem kunnen de Amerikaanse raketten vanuit het schild makkelijk Russische steden bereiken.

Poetin benadrukte wel dat de eerste stap niet van hem zal  komen: ‘We zullen geen actie ondernemen, totdat we raketten zien in gebieden bij onze buren,’ aldus de Russische president.

Gevechtsvliegtuig

Naast de waarschuwing aan het adres van Polen, Roemenië en de Verenigde Staten, sprak Poetin ook over de bekoelde relatie met Turkije. De Turks-Russische banden staan onder druk, sinds het Turkse leger in november een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens neerhaalde. Het vliegtuig zou het Turkse luchtruim zijn binnengekomen, zei de Turkse regering, maar Moskou ontkent dat in alle toonaarden.

Poetin zou naar eigen zeggen overwegen om de banden met de Turken weer aan te halen, mits Turkije de eerste stap zet. Volgens hem is daar tot nog toe geen teken van geweest.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.