Wat waren IS-terroristen van plan in Düsseldorf?

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De terroristen hadden het oude stadscentrum van Düsseldorf op het oog voor een aanslag - Foto: AFP

Er komt steeds meer naar buiten over de verhinderde aanslag die een Duitse cel van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Düsseldorf wilde plegen. Niet vier, maar tien terroristen moesten dood en verderf zaaien in het oude centrum van de Duitse stad.

Donderdag werd een terreurcel van vier Syriërs opgerold.

Voor de aanslag zouden echter 10 terroristen ingezet moeten worden, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag. Het netwerk zou dus meer leden hebben dan aanvankelijk werd gedacht.

Hoger

Lees ook IS in geldnood: deze boetes krijgen inwoners van het ‘kalifaat’Mosulbank2

De verdachte Saleh A., die in Frankrijk in de gevangenis zit, vertelde onderzoekers dat het aantal leden van de terreurcel hoger ligt dan ze dachten.

Donderdag dachten Duitse autoriteiten alle verdachten te pakken te hebben, toen er drie werden gearresteerd. Het ging om Abd Arahmanb A., Hamza C. en Mahmood. De vierde verdachte had zich in februari al bij de politie aangegeven en zit in Frankrijk vast. Het is niet duidelijk waar de overige leden zich bevinden.

Migranten

Alle verdachten zouden vanuit Syrië via de beruchte Balkanroute de Europese Unie zijn binnengekomen. Zij hadden vanuit de top van IS goedkeuring voor hun plan.

Het plan was dat twee zelfmoordterroristen zich in het centrum van Düsseldorf met behulp van bomgordels zouden opblazen, waarna de andere leden met geweren en explosieven zo veel mogelijk slachtoffers zouden maken.

Deze terreurcel is tot nu toe de meest concrete bevestiging van wat Duitse autoriteiten al langere tijd vermoedden: dat Duitsland het volgende doelwit is van aanslagen van IS.

Twee weken geleden werd ook bekend dat het aantal jihadisten dat via de vluchtelingenroute naar Duitsland komt, veel hoger ligt dan verwacht. Het zou voor de veiligheidsdiensten ook steeds moeilijker worden om mogelijke terroristen onder de stroom migranten te identificeren. Voornamelijk omdat velen van hen geen paspoort of andere vorm van identificatie bij zich hebben.