Duitse IS-terreurcel plande aanslag in Düsseldorf

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De mannen waren vanuit Syrië met toestemming van het 'bestuur' van IS teruggereisd naar de EU - Foto: AFP

In Duitsland zijn drie leden van een terreurcel van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opgepakt. Ze zouden samen met een handlanger in Frankrijk van plan zijn geweest om een terreuraanslag te plegen in centrum van Düsseldorf. Een vierde verdachte die ook deel uitmaakte van het plan, zit in Frankrijk vast.

Dat meldt het Duitse Openbaar Ministerie in Karlsruhe donderdag.

Alle verdachten zijn Syriërs, schrijft Der Spiegel. Twee van hen, Saleh A. en Hamza C., reisden in 2014 van Syrië naar Turkije, om in 2015 via de Balkan-migratieroute naar Duitsland te komen. Hierbij hadden ze de ‘goedkeuring’ van de top van IS.

Explosievenexpert

Eenmaal in Duitsland aangekomen, zouden ze een andere Syriër Mahmood hebben overgehaald om mee te werken aan hun plannen.

Lees ook Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt kalifaat weggevaagd?

De vierde Syriër, Abd Arahman A., verbleef al sinds 2014 in Duitsland en was voorheen explosievenexpert bij het Al-Nusra-Front. Hij sloot zich bij het drietal aan.

Onthuld

Het plan zou als volgt geweest zijn. Twee mannen zouden zichzelf opblazen, waarna de andere terroristen zoveel mogelijk slachtoffers moesten maken. De in Frankrijk opgepakte verdachte zou de plannen aan de Franse autoriteiten hebben onthuld. Volgens de Franse autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat de verdachten op het punt stonden om hun plan ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen.

Migratie Duitsland: veel meer jihadisten dan verwacht

De Duitse autoriteiten vermoeden dat IS Duitsland op het oog heeft voor een volgende aanslag. Eerder zie de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dat er zo’n 4.500 tot 5.000 Europese jihadisten naar Syrië en Irak zijn getrokken om mee te vechten met IS. Ruim 800 daarvan zouden uit Duitsland komen.