IS in geldnood: deze boetes krijgen inwoners van het ‘kalifaat’

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Leden van van IS patrouilleren de straten om te kijken of men zich aan het kledingvoorschrift houdt - Foto: AFP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) probeert op een wanhopige manier de teruglopende financiën het hoofd te bieden. De jihadisten hebben daarom de belastingen en boetes die in het ‘kalifaat’ worden uitgedeeld flink verhoogd.

Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse defensie denktank IHS.

Krimp

De onderzoeksgroep ziet het verhogen van de belastingen als een teken dat de terreurgroep flink onder druk staat. Ook verliest de groep aan terrein: volgens berekeningen van IHS zijn de terroristen tussen december en maart ongeveer 22 procent van hun land verloren.

Lees ook ‘IS-strijders willen seksslavinnen via Facebook verkopen’2016-04-14 10:24:19 epa05259195 Yezidi Kurdish refugees queue to receive free meals provided by activists at the refugee camp near the Greek-Macedonian border near Idomeni , Greece, 14 April 2016. Thousands of refugees remain stuck in Greece following the closure of the borders of the Balkan route and after the implementation of the migration agreement between the European Union (EU) and Turkey. EPA/KOSTAS TSIRONIS

Daarnaast is de bevolking onder IS aan het krimpen. Het begon met zo’n 9 miljoen inwoners van het ‘kalifaat’, en dat is nu gedaald naar 6 miljoen.

Strak

De meest opvallende boetes hebben te maken met het al dan niet houden aan de kledingvoorschriften en sociale regels van de jihadisten.

IS geeft bijvoorbeeld een boete van 100 dollar aan mannen die hun baard afscheren. Mannen die hem slechts trimmen kunnen een boete van 50 dollar verwachten. Mannen die niet het traditionele gewaad dragen, kunnen met vijf dollar beboet worden.

Vrouwen die gewaden dragen die ‘te strak’ zitten volgens de kledingvoorschriften van IS kunnen een boete van 25 dollar krijgen, en vrouwen die hun ogen laten zien 10 dollar.

Mannen die een pakje sigaretten bij zich hebben kunnen een boete van 46 dollar krijgen, en vrouwen van 23 dollar. Hogere straffen staan op de consumptie van alcohol. Voor het in bezit hebben van alcohol staat een boete van 100 dollar en 80 zweepslagen, en het drinken van alcohol geeft een boete van 50 dollar en 50 zweepslagen.

Ook krijgen bewoners van het ‘kalifaat’ boetes voor het niet komen opdagen bij het gebed, de deur van hun huis laten openstaan, en het installeren of repareren van satellietschotels. IS heeft een verbod op mediaberichtgeving van buitenaf.