buitenland

Migratie Duitsland: veel meer jihadisten dan verwacht

11 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Het aantal verdachte jihadisten dat als vluchtelingen naar Duitsland komen, is een stuk hoger dan verwacht. Voor veiligheidsdiensten wordt het almaar moeilijker mogelijke terroristen onder de enorme stroom migranten te identificeren.

Dat meldt de lokale krant Neue Osnabücker Zeitung (NOZ), die gegevens opvroeg van het Duitse Bundeskriminalambt, de federale politie.

Identificeren

2732938-3Lees ook: IS-terroristen maken dankbaar gebruik van migratieroute

Veiligheidsdiensten kregen volgens de NOZ melding van 369 mogelijke jihadisten ‘vermomd’ als vluchtelingen, en onderzocht in totaal veertig migranten die naar Duitsland kwamen sinds het begin van de huidige migratiestroom. Tot februari onderzocht de federale politie nog maar 22 migranten, naar aanleiding van 250 meldingen.

De federale politie kampt met problemen als het gaat om het identificeren van de vluchtelingen,  vooral omdat de helft geen paspoort bij zich heeft. ‘De situatie in Duitsland blijft erg bedreigend,’ zei het Bundeskriminalambt.

Na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar waarschuwden diverse politici en organisaties over de jihadisten die vermomd binnenkomen als vluchtelingen Europa. Onder andere Gilles de Kerckhove, terreurbestrijdingscoördinator van de EU, en Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, hebben aangegeven dat tussen de migranten waarschijnlijk jihadisten van onder meer Islamitische Staat (IS) schuilgaan die zo naar het continent proberen te komen.

Migrantenroute

IS zelf beweert in propagandastukken dat het meer dan 4.000 strijders is gelukt Europa binnen te dringen. Twee van de terroristen die meewerkten aan de aanslagen in Parijs kwamen vermomd als vluchtelingen aan in Frankrijk.

Cover_201603-360x477Meer over de migratiecrisis in Duitsland in onze editie Keerpunt Keulen

Nederlandse inlichtingendienst AIVD gaf eind vorig jaar aan dat het onwaarschijnlijk is dat IS via de migrantenstroom structureel jihadisten naar Nederland vervoert.

Nooit betrapt

Volgens onderzoek door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is er geen bewijs dat terroristen met asielzoekers meekomen, maar de organisatie zei dat er wel signalen zijn dat terreurgroepen als IS de migrantenroute willen gebruiken om strijders naar het continent te sturen.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beweerde na de Parijs-aanslagen overigens dat de kans miniem is dat er IS-terroristen zitten tussen de migranten die momenteel naar Nederland komen. ‘We hebben nog nooit iemand met een IS-achtergrond betrapt in de stroom asielzoekers,’ zei Rob van Lint, hoofd van de IND in november.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.