Labour trekt eindsprint tegen Brexit, zonder leider Corbyn

22 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Labour-leider Corbyn (R) wordt ervan beschuldigd 'stiekem' anti-EU te zijn. Links: oud-Labour-leider Ed Miliband Foto: AFP

De Britse Labour-parlementariërs zijn massaal voor het behoud van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Maar met Jeremy Corbyn, de dwarse en eurokritische leider, kan de partij niet zijn slag slaan tijdens het EU-referendum.

2016-06-19 09:03:18 epa05377122 A handout image from the British Broadcasting Corporation (BBC) shows British Labour Leader Jeremy Corbyn being interviewed by Andrew Marr (not pictured) as he appears on the Andrew Marr show at BBC Studios, Central London, Britain, 19 June 2016. Britons will vote on whether to remain in or leave the EU in a referendum on 23 June 2016. EPA/JEFF OVERS / BBC / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESJeremy Corbyn, de socialistische leider van de Labour-party, liet tijdens een TV-debat zijn stiekeme afschuw voor de EU doorschemeren. Toch spoorde hij de Britten aan voor ‘remain’ te stemmen en haalde hij uit naar de ‘racistische’ Ukip: ‘Zij zijn de bedreiging, niet migranten.’

Door webredacteur Bauke Schram vanuit Londen

Het lijkt alsof Labour een eindsprint trekt. De laatste dagen voor het referendum voeren de politici druk campagne. Met een trouwe achterban bestaande uit families die al generaties lang op de partij stemmen, gaan leden van de linkse partij de straat op en sturen ze een stortvloed aan mails aan supporters.

Populariteit

Terwijl de conservatieve partij van premier David Cameron zwaar verdeeld is over het referendum, wil maar een handjevol Labour-politici weg uit de Europese Unie (EU). Toch lukt het de de partij niet te profiteren van de chaos bij de Tories en zelf aan populariteit te winnen. Sinds het opstappen van Ed Miliband is de partijtop veel socialistischer en linkser dan veel trouwe supporters van de partij. Onder leiding van de marxist Jeremy Corbyn is de ‘Remain’-campagne vanuit Labour op zijn zachtst gezegd matig.

‘Ik ben geen fan van de EU,’ zei Corbyn tijdens zijn eerste TV-debat voor het referendum. ‘Ik ben ook tegen de handelsverdragen die het wil sluiten en ik wil dat er een einde komt aan de Europese bescherming van belastingparadijzen.’ De socialist kon eigenlijk slecht duidelijk maken waarom hij tegen een Brexit is, behalve het feit dat hij niets moet weten van de ‘racistische en bekrompen’ anti-EU-campagne.

Hoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

Maar parlementariërs van de Labour-partij steken wel zelf de handen uit de mouwen. Vooral jonge vrouwelijke politici zoals Stella Creasy, Angela Eagle, Jess Phillips en de voormalige kandidaat voor het leiderschap Yvette Cooper. De vrouwelijke parlementariërs werkten vaak samen met onder andere Jo Cox, de politicus die vorige week werd vermoord in de buurt van haar eigen kantoor. Met een enorme achterban op sociale media en regelmatige columns in de linkse dagbladen proberen deze vrouwen de Britten ervan te overtuigen voor een ‘Remain’ te stemmen.

Radicaal

Labour, de enige echte oppositie tegenover de conservatieven in het parlement, verloor een behoorlijk aantal zetels tijdens de verkiezingen in 2015. Onder leiding van de radicaal-linkse Corbyn, met een bizarre vicevoorzitter die in het parlementsgebouw onder meer het Rode Boekje van Mao Zedong naar de Britse minister van Financiën gooide, weet de partij niet goed waar het heen moet.

Of de jonge vrouwen van Labour ‘Remain’-stem kunnen bewerkstelligen, zal pas op vrijdag duidelijk zijn. Maar één ding is duidelijk: de oppositiepartij heeft een enorme kans laten liggen om aan populariteit te winnen en gebruik te maken van de problemen bij de Conservatieven.