Waarom na Brexit ook ‘Frexit’ zou dreigen

21 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Marine Le Pen beloofde een referendum over het Franse EU-lidmaatschap te organiseren - Foto: AFP

Een ‘ja’ tegen een Brexit op donderdag zou andere Europese landen kunnen inspireren om eenzelfde soort referendum te organiseren, dat is bekend. Mochten de Fransen daar bijvoorbeeld toe beslissen, dan zou dat voor ‘Brussel’ pas echt slecht nieuws zijn.

De leider van het Franse Front National Marine Le Pen beloofde al eerder dat zij een ‘Frexit’-referendum zou organiseren, als ze als president aan de macht komt. De Franse presidentsverkiezingen worden in 2017 gehouden.

Lees ook Wat als Brit voor EU stemt? ‘Dan is er altijd nog Nederland’2016-06-12 13:47:07 A couple wear matching Union Jack suits at the Patron's Lunch, a special street party outside Buckingham Palace in London on June 12, 2016, as part of the three day celebrations for Queen Elizabeth II's official 90th birthday. Up to 10,000 people are expected to attend the Patron's Lunch along with the monarch, her husband Prince Philip, Prince William and Prince Harry. / AFP PHOTO / BEN STANSALL

Een peiling van het Pew Research Center, een Amerikaanse denktank, laat zien dat de Fransen op dit moment de grootste daling laten zien in het vertrouwen in de EU. In Frankrijk gaf slechts 38 procent van de geënquêteerden aan een positief beeld van de EU te hebben.

Daarmee staat het land, dat ooit samen met Duitsland de fundamenten van de EU vormde, op de een na laatste plaats, net boven Griekenland, dat nog steeds geplaagd wordt door de openstaande schulden.

Kiezers winnen

De Franse Republikeinen en Socialisten zien een referendum op dit moment niet zitten, schrijft persbureau Reuters, maar dat kan veranderen.

Hoewel Le Pen relatief populair is, is het natuurlijk maar afwachten of ze aan de macht komt. De Franse Republikeinen hebben bijvoorbeeld nog geen kandidaat naar voren geschoven.

Invloed

De positie van Le Pen zou alsnog van invloed kunnen zijn, als de partijen een dergelijk referendum inzetten om kiezers voor zich te winnen. Daarmee zouden de meer mainstream partijen ook verleid kunnen worden om er een standpunt over in te nemen. Dit is wat er ook eerder gebeurde in Groot-Brittannië.

Daarnaast zou een Frexit voor zowel het land zelf als voor de rest van de Unie grotere gevolgen hebben, aangezien Frankrijk ook lid is van de eurozone. De Britten zijn dat niet en hebben nog altijd hun eigen valuta.

De Britten gaan donderdag naar de stembus om te beslissen over een Brexit. Na de bloedige moord op het Britse Lagerhuislid Jo Cox vorige week, lijkt een meerderheid van de Britten voor het Europese lidmaatschap te zijn.