buitenland

Britse Labourpartij steggelt over antisemitismeprobleem

01 mei 2016

Antisemitische uitlatingen van meerdere Labour-politici hebben een voortslepende rel in Groot-Brittannië veroorzaakt. Terwijl de top van Labour steggelt over hoe antisemitische elementen kunnen worden bestreden, mengt ook Israël zich in de discussie.

Oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone zei afgelopen week op Britse radio dat Hitler de Joden in eerste instantie niet wilde vermoorden, maar ze alleen wilde verplaatsen naar het gebied dat later Israël zou worden. ‘Hij steunde het zionisme voordat hij gek werd en zes miljoen joden ombracht,’ zei Livingstone.

2015-08-03 20:33:03 epa04871075 Former London Mayor Ken Livingstone backs Jeremy Corbyn during a rally in London, Britain, 03 August 2015. Corbyn is leading the race to be the next Labour leader. EPA/ANDY RAIN
Ken Livingstone voerde volop campagne voor Jeremy Corbyn. Foto: EPA

Livingstone deed in het gesprek juist een poging om eerdere uitspraken van een collega, Lagerhuislid Naz Shah, te verdedigen. Shah had een aantal jaren terug gepleit voor het verplaatsen van Israël naar de Verenigde Staten. ‘Probleem opgelost,’ schreef ze erover op Facebook. Beide politici werden door partijleider Jeremy Corbyn op non-actief gezet, maar Livingstone weigert nog altijd excuses aan te bieden ‘Hoe kan ik me excuseren voor het spreken van de waarheid?’

‘Erg vervelend’
De twee kwesties veroorzaakten al een storm van kritiek rondom de arbeiderspartij, maar de eerste reactie van de linkse Corbyn maakte de zaken enkel erger. Hij zei het ‘erg vervelend’ te vinden dat Livingstone moest worden geschorst, en dat Labour zeker geen fundamentele problemen heeft met antisemitisme. Corbyn staat zelf bekend als een groot voorstander van een Palestijnse staat.

Uiteindelijk kondigde Corbyn vrijdag een onafhankelijk onderzoek aan naar antisemitisme binnen de partij, waar ook op lokaal niveau steeds meer incidenten naar buiten komen. De timing van de controverse is niet ideaal, volgende week vinden burgemeestersverkiezingen plaats in Londen.

Labour heeft geen recht van bestaan als het antisemitisme niet afzweert
– Labour-parlementariër John Mann

De kandidaat van Labour, Sadiq Khan, zei zondag te begrijpen dat Joodse kiezers nu minder geneigd zijn om op hem te stemmen. ‘Er zijn simpelweg teveel voorbeelden van mensen binnen onze partij met dit soort inzichten, en de partij lijkt niet snel genoeg actie te ondernemen,’ aldus Khan. Labour-parlementariër John Mann is het met hem eens. ‘De Labourpartij heeft geen recht van bestaan als het antisemitisme niet afzweert.’

‘In ontkenningsfase’
Zondag mengde ook Israël zich in de beladen discussie. ‘Een deel van links probeert de waarheid te verdringen,’ reageerde de Israëlische ambassadeur in Groot-Brittannië Mark Regev. ‘Ze zeggen “antisemitisme, dat is iets van rechts, van de fascisten,” maar historisch onderzoek vertelt een ander verhaal,’ zei Regev in de Sunday Times.

Hij verheerlijkt Marx, wil een maximumsalaris instellen voor het bedrijfsleven én is razend populair bij jongeren. Een portret van Labourleider Jeremy Corbyn.

Volgens Regev moeten niet alleen antisemitische uitspraken worden veroordeeld, ook degenen die zich niet durven uit te spreken tegen zulke uitspraken. Antisemitisme, van links of rechts, moet hard worden aangepakt, aldus de ambassadeur.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.