Cameron in ‘blinde paniek’ over referendum en debat

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Tijdens het debat bleef Cameron wel kalm Foto: AFP/ITV

Tot dinsdagnacht konden Britten zich registreren om te stemmen tijdens het referendum over hun EU-lidmaatschap. Dat leidde bij premier David Cameron, het gezicht van het ‘remain’-kamp, tot blinde paniek.

Zo riep hij de Britse media bijeen voor een zeldzame ‘noodpersconferentie’, voorafgaand aan zijn televisie-‘debat’ met Nigel Farage. De conferentie ging over ‘de zes leugens’ van het Brexit-kamp, beweerde Cameron.

Bang

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERHoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

Ook de pers merkte het paniekerige gedrag van de premier op. ‘Het is nogal opmerkelijk dat u zo’n persconferentie aankondigt, vlak voor de deadline, en uw conservatieve collega’s in feite beschuldigt van liegen en angstzaaien,’ vroeg Laura Keunssberg, de chef van de BBCs politieke redactie. ‘Bent u echt zo bang dat u zal verliezen?’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat was volgens Cameron niet het geval. Toch maakt de Brexit-campagnegroep Vote Leave het steeds moeilijker voor het ‘remain’-kamp. Zeker na het meest recente migratiesaldo, dat drie keer zo hoog lag als het maximum dat Cameron beloofde, neigen steeds meer Britse kiezers naar een Brexit. Op het laatste moment registreerden tienduizenden Britten zich om te stemmen. Een groot aantal jonge stemgerechtigden besloot zich toch in te schrijven, terwijl de opkomst onder jonge Britten tijdens de parlementsverkiezingen vorig jaar erg laag was.

Kalm

Leader of the United Kingdom Independence Party (UKIP), Nigel Farage gazes at a large-scale image of his face on the side of the bus at the launch of the party's open-top bus that will be touring the UK for the campaign to leave the European Union, ahead of the referendum, in London on May 20, 2016. The referendum for whether Great Britain stays in or leaves the EU will take place on June 23. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLISHet Brexit-kamp wil eigenlijk niets van Farage weten, waarom wordt Boris Johnson niet ingezet voor het debat?

In het televisiedebat, dat gisteravond live werd uitgezonden op ITV, bleef Cameron wel kalm, in tegenstelling tot Farage, die ongeduldig en gefrustreerd overkwam en zelfs door het publiek werd verbeterd. De politici stonden in het debat namelijk niet recht tegenover elkaar. Het publiek in de studio, die de Britse kiezer vertegenwoordigen, en de ITV-journalisten voelden Farage en Cameron aan de tand.

Hoewel Cameron rustig bleef en met zijn charisma het publiek probeerde in te pakken, beschuldigde critici hem ervan vragen te ontwijken. De premier en Farage werden verhoord over de economie, migratie, veiligheid, en welke invloed het EU-lidmaatschap daarop heeft.

Nog twee weken, dan mogen de Britten naar de stembus. Het wordt een nek-aan-nekrace tussen het Brexit-kamp en de ‘remain’-groep, maar die laatste groep krijgt het wel steeds moeilijker.