#Brexit

Corbyn: ‘Ukip is de echte bedreiging, niet migranten’

21 juni 2016

Jeremy Corbyn, de socialistische leider van de Labour Party in Engeland, verscheen gisteren voor het eerst in een TV-debat over het EU-referendum. De 67-jarige politicus haalde flink uit naar de ‘racistische’ Nigel Farage.

Corbyn staat bekend als een Marxist met sterk socialistische en pacifistische overtuigingen. Hij hield vorig jaar zijn eerste toespraak als leider van de Labour-partij tijdens een protest tegen dichte grenzen.

Bekrompen

2016-03-30 16:49:12 British opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn arrives at the Tata sports and social club to meet with union representatives and Tata steel workers close to the company's works at Port Talbot, south Wales, on March 30, 2016. Indian giant Tata Steel on March 30, 2016 put its British business up for sale, sparking calls for the government to intervene and safeguard thousands of jobs in the crisis-hit industry. Corbyn called on the government to protect the UK steel industry after earlier writing to the prime minister to call on him to recall parliament from the Easter break. / AFP PHOTO / PAUL ELLISBritse Labourpartij steggelt over antisemitismeprobleem

Geen verrassing dus dat hij de migratiestandpunten van de United Kingdom Independence Party (UKIP) en Vote Leave als eerste aanviel. Het ging vooral over een poster die de partij liet afdrukken, van een lange rij migranten die over een pad lopen. Daarmee uitte de eurosceptische partij zijn ontevredenheid over het migratiebeleid van de EU.

‘Racistisch’, vindt Corbyn de poster, ‘bekrompen’. ‘Syrische migranten zijn helemaal geen bedreiging. De echte bedreiging zijn de haatzaaiers die die poster hebben opgehangen.

De poster van Ukips Farage (AFP)

Critici beschuldigen Corbyn ervan stiekem anti-EU te zijn, omdat hij het maar een kapitalistische organisatie zou vinden. Bondgenoten van de socialistische oud-‘backbencher’ hebben vooral uitgehaald naar de manier waarop de EU Griekenland behandelde tijdens de schuldencrisis en de maatregelen die de Unie heeft genomen tegen de migratiecrisis.

Inderdaad, gaf Corbyn gisteravond toe. ‘Ik ben niet bepaald een fan van de Europese Unie.’ Ook de Turkije-deal, die er volgens de Labour-leider voor heeft gezorgd dat ‘heel Griekenland tot een soort tijdelijk migrantenkamp is geworden’, was ‘onmenselijk’. De schuld lag volgens Corbyn bij de Europese leiders, niet bij de Grieken.

Kritisch

De EU helpt vooral met de strijd tegen klimaatverandering, volgens Corbyn. Hij probeerde het tijdens het vragenuurtje op Sky News vooral te hebben over het milieu maar uitte zich vaak kritischer over de EU dan veel ‘Leave’-campagnevoerders. Zo viel hij naast de migratiemaatregelen en financiële afspraken de handelsverdragen en ‘de Europese bescherming van belastingparadijzen’ aan.

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERHoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

Corbyn loopt veel meer in het gareel van de Labour Party-elite dan hij tijdens de verkiezingscampagne beloofde. De politicus is in de praktijk veel liever dan de partij eigenlijk wil, maar hij houdt zich netjes aan de eisen van de partijkop.

Ook als het gaat om de EU lijkt Corbyn zich op papier aan te passen, en campagne te voeren voor de EU. Maar zijn eigen mening liet hij duidelijk doorschermen: de politicus is niet blij met de Unie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.