Hoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Het EU-referendum wordt op 23 juni gehouden Foto: EPA

De Kamerleden van de regerende conservatieve partij zijn verdeeld over het EU-lidmaatschat van Groot-Brittannië. Nu willen verschillende Tories zelfs dat partijleider en premier David Cameron opstapt.

IMG_DIVVHVDWK_BorisBelgium22 (1)De Brusselse vlegeljaren van Boris Johnson

Andrew Bridgen en Nadine Dorries hebben gezegd dat zij liever verdergaan in een conservatieve partij zonder Cameron, meldt The Guardian. De twee ruziën al langer met de premier, maar de oproep geeft de onvrede weer in de partij. Boris Johnson, een van de meest vooraanstaande Tories, neemt het zelfs direct op tegen Cameron, en beweert dat de premier valse beloftes doet over de Europese Unie (EU) en migratie.

Leiderschap

Voor Johnson staat er veel op het spel. De oud-burgemeester van Londen probeert de rechtse flank van de kiezers in te palmen, hopend op het partijleiderschap en daarmee waarschijnlijk het premierschap van Groot-Brittannië.

In 2020 zal The Conservative Party naar verwachting worden herkozen als regerende partij, met een nieuwe leider. Cameron gaf vóór de Brexit-campagne aan dat hij Johnson wel ziet zitten als mogelijke opvolger. De minister van Financiën, George Osborne, en Theresa May (Binnenlandse Zaken) zijn ook kanshebbers.

Invloed

Osborne, de rechterhand van Cameron, voert samen met de premier campagne voor een ‘remain’-stem. May heeft ook aangegeven dat zij een Brexit geen goed plan vindt, maar is wat genuanceerder dan Cameron en Osborne. De uitslag van het referendum zal dan ook grote invloed hebben op de strijd om het leiderschap van de partij.

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERBritten hebben veel meer vertrouwen in Johnson dan in Cameron inzake EU

Een grote groep conservatieven heeft zich achter Cameron geschaard, maar de Brexit-campagnevoerders in de regerende partij worden steeds luidruchtiger en ongeduldiger. Sommige van hen zijn populistisch en zien de groeiende populariteit van Nigel Farage, de leider van de United Kingdom Independent Party (UKIP).

Falende oppositie

Veel conservatieven hebben echter serieuze bezwaren tegen de EU en maken zich zorgen om de economische verplichtingen van Groot-Brittannië en de aanhoudende migratiestroom. Onder luid protest van deze pro-Brexit-conservatieven, gebruikte Cameron zijn macht als premier om de kiezer ervan te overtuigen voor het behouden van het Britse EU-lidmaatschap te stemmen.

Cameron stond er de afgelopen jaren om bekend zijn partij juist te kunnen verenigen en een sterk front te vormen tegen een falende Labour Party. De premier mag van geluk spreken dat de grootste oppositiepartij, onder leiding van de socialist Jeremy Corbyn, zijn zaken al helemaal niet op orde heeft.