buitenland

Door moord op Cox staat verhitte campagne abrupt stil

17 juni 2016

Na de moord op Jo Cox, vermoedelijk door een extreem rechtse activist, zijn referendumcampagnes tijdelijk stilgelegd. De Britse politicus, die op klaarlichte dag werd doodgeschoten, was een actieve campagnevoerder voor het pro-EU-kamp.

Haar moord zal een forse invloed hebben op het EU-referendum, dat over minder dan een week wordt gehouden.

Samenwerking

2016-06-16 15:24:55 epa05369941 A general view showing police officers and crime scene investigators at the scene where British MP Jo Cox is reported to be critically injured amid shooting reports, in Birstall, Britain, 16 June 2016. A 52-year-old man has been arrested following the attack, Jo Cox is reported to have been airlfted to a hospital in Leeds where she's receiving treatments. Cox has in recent weeks campaigned for the Remain camp. The Brits will vote on whether they want remain in the EU on 23 June. EPA/JON SUPERLees meer: ‘Over de moord op Brits parlementslid Jo Cox

De jonge populaire politicus was een van de meest actieve actievoerders voor het behoud van het Britse EU-lidmaatschap. Sinds Cox werd verkozen tot Lagerhuislid in mei 2015 heeft zij zich vaak uitgesproken over het belang van migrantenopvang in Groot-Brittannië, en de strijd tegen armoede, in samenwerking met de Europese Unie (EU).

Cox’ man en kinderen voeren in een bootje met een ‘in’-vlag op de Theems afgelopen dinsdag. Pro-Brexit-politicus Nigel Farage leidde toen een flottielje  uit protest tegen de ‘slechte behandeling van Britse vissers door de EU’. Cox schreef vorige week een opiniestuk over migratie en Europese samenwerking in de populaire regionale krant Yorkshire Post.

Of haar standpunt over de EU en migratie de reden is achter de woede van haar moordenaar, is onduidelijk. De dader zou volgens ooggetuigen ‘Britain First’ hebben geroepen, maar dit is niet bevestigd door de Britse politie. Britain First is de naam van een extreemrechtse beweging die de islam uit Groot-Brittannië willen verbannen en uit de EU willen stappen. De organisatie die de naam ook gebruikt heeft de moordaanslag veroordeeld.

Daarnaast zou de man, de 52-jarige Thomas Mair, in contact staan met verschillende neo-nazigroepen. Volgens persbureau Reuters had Cox al vaker aangifte gedaan bij de politie over bedreigingen en ‘kwaadaardige berichten’. Of deze ook kwamen van Mair is onduidelijk.

Lastiggevallen

Voorlopig ligt de campagne stil en is de bescherming van MPs (Lagerhuisleden) aangescherpt. Daarnaast heeft premier David Cameron extra veiligheidsinstructies gestuurd naar politici. Cox werd vermoord vlak na het wekelijkse vragenuurtje in haar lokale kantoor. Volgens een het Britse Onderzoek naar Forensische Psychiatrie en Psychologie wordt meer dan de helft van Lagerhuisleden in Groot-Brittannië frequent gestalkd of lastiggevallen, en heeft meer dan 80 procent te maken gehad met opdringerig of agressief gedrag.

De referendumcampagne nam al weken geleden volgens velen een ‘vervelende wending’. Met nog maar een week voordat het volk mag stemmen op het gevoelige referendum, veranderde de toon van de campagnes volledig door de ‘aanslag op de democratie’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.