buitenland

Turkse visumliberalisatie moedigt import van terreur en misdaad aan

17 mei 2016

Met een visumliberalisatie voor Turkije wordt de kans dat terroristen en criminelen de Europese Unie binnenkomen groter. ‘Zodra’ de deal met Turkije tot stand komt, kunnen we een hogere instroom van mogelijke terroristen en georganiseerde misdaadgroepen verwachten.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de Europese Commissie. Daarin geven EU-leiders toe dat er ‘naar verwachting’ buitenlandse terroristen en criminele netwerken zijn die een Turks paspoort zullen bemachtigen, om zo de EU binnen te komen.

Maffia

Er wordt vooral gevreesd voor de Turkse maffia, die bekend staat om het drugs-, wapen- en mensenhandel. De Turkse maffia zou een ‘directe territoriale uitbreiding’ kunnen ondergaan als gevolg van de deal, aldus het rapport.

Volgens het rapport zou alleen een hervorming van het Turkse politie- en justitieapparaat enigszins kunnen helpen het risico terug te dringen. Vooral bij nieuwe aanvragen voor Turkse paspoorten en voor immigranten die de Turkse nationaliteit willen bemachtigen, en mogelijke identiteitsfraude met Turkse paspoorten moet dan scherp worden opgetreden.

Ook het risico op aanslagen wordt vergroot en de pakkans van mogelijke terroristen verkleind. Normaal gesproken worden de vingerafdrukken van mensen die de EU binnenkomen afgenomen en in een centrale database opgeslagen. Bij een visumliberalisatie vervalt die plicht.

Lees ook Controle migranten te zwak om jihadisten te stoppen2016-04-26 13:12:43 NIJMEGEN - De laatste vluchtelingen verlaten tentenkamp Heumensoord. Bewoners worden over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. ANP REMKO DE WAAL

Entry-exit

Met de visumliberalisatie, onderdeel van de migratiedeal die de EU eerder met Turkije sloot toen de Turkse premier Ahmet Davutoglu nog in functie was, kunnen mensen met een Turks staatsburgerschap tot maximaal 90 dagen visumvrij de Schengen-zone betreden. De enige voorwaarde is dat ze een biometrisch paspoort hebben, iets wat de afgelopen tijd bij het vernieuwen van het paspoort automatisch gebeurt.

De EU zal in de herfst een nieuw visum-systeem opzetten dat lijkt op dat het ESTA-systeem van de Verenigde Staten, zegt de woordvoerder van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, tegen Elsevier.nl. Het Amerikaanse ESTA-systeem is een online aanvraagsysteem, waarmee reizigers op voorhand kunnen worden gescreend. Ook wil de EU een entry-exit systeem instellen, waarmee kan worden voorkomen dat mensen langer dan de visumvrije 90 dagen kunnen blijven.

Het gebruik van biometrische paspoorten moet ook de grenscontroles en security checks efficiënter laten verlopen. Ook worden er al controles uitgevoerd op mensen die met een vals document proberen binnen te komen. Die controles worden volgens de woordvoerder zowel door Turkse douaniers als douaniers aan de kant van de Schengenzone uitgevoerd.

Druk

De deal is nog niet rond: de Turkse regering moet eerst akkoord gaan met een aantal voorwaarden, met name op het gebied van corruptie en wetgeving op het gebied van terreurbestrijding. De Turkse anti-terreurwetgeving stelt de regering namelijk in staat om journalisten en critici op te pakken in het kader van ‘terrorismebestrijding’. Eerder zei de Turkse president Erdogan al dat Turkije onder geen beding was om onder Europese druk de eigen wetgeving aan te passen. ‘Wij gaan onze eigen weg, doen jullie dat ook,’ was zijn letterlijke bewoording.

Naast de deal met Turkije, is er ook visumliberalisering in de maak voor Kosovo, Oekraïne en Georgië. Ook hierbij wordt gevreesd voor onder meer de import van georganiseerde misdaad. Verwacht wordt dat alle vier de aanvragen worden goedgekeurd. Als dat gebeurt, betekent dat dat zo’n 127 miljoen personen straks vrij naar de EU kunnen reizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.