Heeft Davutoglu genoeg van machtsvertoon Erdogan?

04 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan (L) en Davutoglu (R) tijdens de verkiezingsbijeenkomst waar Davutoglu premier werd - Foto: AFP

Er gaan geruchten dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu met het idee speelt om ontslag te nemen. Een machtsstrijd met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou ervoor zorgen dat hij erover nadenkt vervroegd met pensioen te gaan.

Dat melden verschillende Turkse media, waaronder Hurriyet.

Sneer

Davutoglu (57) is sinds augustus premier van Turkije, en heeft een groot deel van zijn macht moeten overhevelen aan Erdogan, die op datzelfde moment president werd. Sindsdien is Erdogan de overduidelijke dominante macht binnen de AK-partij.

De twee mannen zouden nu intern overhoop liggen. Davutoglu en Erdogan komen woensdag bij elkaar voor hun wekelijkse bijeenkomst. De meeting stond eigenlijk gepland voor donderdag, maar is om onduidelijke redenen een dag vervroegd.

Gedreven door rancune en de ambitie om van Turkije weer een islamitische grootmacht te maken, slaat Recep Tayyip Erdogan wild om zich heen. Portret van een mediterrane macho met wie het Westen gedwongen is om samen te werken >(151005) -- BRUSSELS, Oct. 5, 2015 (Xinhua) -- Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a brief statement prior to a meeting with European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 5, 2015. (Xinhua/Ye Pingfan) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Dinsdag gaf Davutoglu een speech voor het parlement waarin hij aangaf dat hij elke functie die hem zou worden aangeboden zou afwijzen. ‘Ik zou mijn eigen ego vertrappen als dat nodig is,’ sneerde de premier tijdens zijn speech.

Davutoglu zou gefrustreerd zijn over een beslissing van de Raad van Bestuur van de AK. Dat orgaan besloot vorige week dat de premier (Davutoglu, dus) niet langer de macht moet hebben om provinciale ambtenaren en regionale leiders aan te wijzen. Die beslissing wordt door politieke analisten in Turkije gezien als het startschot van het opbouwende conflict tussen Erdogan en Davutoglu, die zijn macht ziet afnemen.

Oriënterend

De huidige leden van de RvB van de AKP werden tijdens een partijcongres in september verkozen. Volgens de Turkse grondwet moet de president zich daarvan afzijdig en onpartijdig opstellen, al is het in dit geval de vraag of Erdogan dat heeft gedaan. Hij zou persoonlijke connecties in het bestuur hebben geplaatst, waarbij de voorkeur van Davutoglu zou worden overschaduwd.

Na zijn speech op dinsdag werd Davutoglu gevraagd of het een afscheidsspeech was, aangezien dat volgens verschillende aanwezigen zo klonk. ‘Ik heb mijn beslissing nog niet gemaakt. Ik zit nog in de oriënterende fase,’ was het antwoord van de premier op die vraag.

Hij benadrukte dat hij zich niet zou inlaten met beslissingen die de AKP ‘mogelijk in gevaar kunnen brengen’. De beslissing van de RvB kwam daags nadat geruchten de kop opstaken dat Davutoglu het ‘advies’ van de president de afgelopen tijd niet meenam bij het aanwijzen van nieuwe regionale leiders.