Einde EU-visumplicht lonkt ook voor Kosovo en Georgië

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Kosovaren komen nu al in grote aantallen naar de EU. Foto: 'Laszlo Balogh / Reuters'

De Europese Commissie kondigt deze week naar verwachting niet alleen plannen aan om een einde te maken aan de visumplicht voor Turkije en Oekraïne, ook Kosovo en Georgië zouden aan alle 72 voorwaarden voldoen.

Woensdag brengt de Commissie een eindrapport naar buiten over de voortgang van de vier landen. Verwacht wordt dat alle vier aanvragen worden goedgekeurd: dat zou betekenen dat zo’n 127 miljoen personen straks vrij naar de Europese Unie (EU) mogen reizen. Het is niet de bedoeling dat ze in de EU komen werken.

Balkan
Kosovo, een klein land met 1,8 miljoen inwoners, is een apart geval. Het land, dat sinds 2008 bestaat na afsplitsing van Servië, wacht zo’n vier jaar op de opheffing van de visumplicht. Het is het enige Balkanland waar nog zo’n visumplicht geldt om naar de EU te reizen. Momenteel wordt Kosovo niet eens als officiële staat erkend door een aantal EU-lidstaten, waaronder Spanje.

De economische problemen in Kosovo zijn groot, zei Besa Shahini van de denktank European Stability Initiative (ESI) eerder tegen Elsevier: ‘Sinds de onafhankelijkheid zijn duizenden Kosovaren, gedreven door de misère en economische uitzichtloosheid in hun land, op zoek gegaan naar een beter leven in de EU.’ Ze komen ook naar Nederland, waar in 2015 werd besloten de vrijwillige terugkeerpremie voor Kosovaren te schrappen.

Zorgen om Georgië
Vorige maand maakte de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker al bekend dat ook Georgië (3,75 miljoen inwoners) zich kan opmaken voor visumvrij reizen. Het land heeft aan alle voorwaarden voldaan en krijgt woensdag daarvoor de beloning.

Toch zijn er ook zorgen over de staat van de democratie in Georgië. De Poolse Europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski zei eerder dat het regime in Georgië politieke gevangenen vasthoudt, vrije media probeert in te perken en macht probeert uit te oefenen op rechtspraak in het land.

Turkse discussie
De felste discussie gaat over de aanvraag van Turkije. Goedkeuring van de Europese Commissie zou controversieel zijn, omdat de Turken twee weken geleden pas aan de helft van de voorwaarden voldeden. Volgens de Duitse krant Die Welt is de Europese Commissie nu van plan om woensdag officieel visumliberalisering voor Turkije voor te stellen, maar geeft het de Turken tot midden juni om daadwerkelijk aan alle criteria te voldoen.

EU: snel visumvrij reizen voor Oekraïne

In alle gevallen geldt dat zowel het Europees Parlement als de individuele EU-lidstaten akkoord moeten gaan met het eindigen van de visumplicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.