#Turkije

Erdogan tegen EU: wij gaan onze eigen weg

06 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag fel uitgehaald naar de Europese Unie en een bom gelegd onder de migratiedeal. Een van de eisen van EU-visumliberalisering voor Turken is dat Turkije haar terreurwetten aanpast, maar daar zit Erdogan duidelijk niet op te wachten.

‘Wij gaan onze eigen weg, en jullie ook,’ zei hij tijdens een speech die live werd uitgezonden.

De regering-Erdogan gebruikt de antiterreurwetten veelal om critici de mond te snoeren, iets wat volgens Europese richtlijnen niet mag.

Propaganda

In Turkije wordt een aantal journalisten vervolgd voor het ‘verspreiden van terreurpropaganda’ en het lekken van staatsgeheimen, aanklachten die de regering vaak inzet om journalisten het zwijgen op te leggen. Het proces tegen Cumhuriyet-journalisten Can Dundar en Erdem Gul is daar een voorbeeld van. De twee publiceerden een verhaal over de oorlog in Syrië, waarbij beelden werden gepubliceerd van Turkse wapenleveranties aan rebellen, die uiteindelijk vermoedelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn terechtgekomen.

Lees ook Te machtig, en dus gooit Erdogan premier Davutoglu eruit2016-04-23 00:00:00 epa05273710 A handout picture provided by the German Federal Government shows German Chancellor Angela Merkel (R) as she is greeted by the Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) upon her arrival at Gaziantep Airport in Gaziantep, Turkey, 23 April 2016. Merkel travelled to Turkey with the President of the European Council, Donald Tusk, to get informed about the implementation of the EU-Turkey Refugee Agreement. EPA/STEFFEN KUGLER/GERMAN FEDERAL GOVERNMENT/HANDOUT MANDATORY CREDIT: STEFFEN KUGLER/GERMAN FEDERAL GOVERNMENT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Eerder deze week was er zowel van Turkse als Europese kant vertrouwen dat het land aan alle eisen voor visumliberalisering zou voldoen. Met de nieuwste uitspraak van Erdogan lijkt dat minder zeker.

De Turkse minister van Justitie en afgezant voor de EU Volkan Bozkir zei donderdag dat hij verwachtte dat de liberalisering vanaf 30 juni van kracht kon gaan, omdat Turkije aan bijna alle van de 72 eisen had voldaan.

Percepties

Bozkir verwachtte dat de visumliberalisering het moeilijkste door het Europees Parlement heen te loodsen zou zijn. ‘In het parlement heersen percepties van ons die wij niet verdienen. Die percepties moeten gebroken worden’. De minister gaat volgende week naar Brussel en Straatsburg om met onder meer voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz verder te praten over de visumliberalisering.

Hij heeft er alle vertrouwen in. ‘Ik geloof niet dat er een punt is waar we het niet eens over kunnen worden’. Donderdagavond zou Bozkir nog met Brussel hebben gebeld over het ‘meningsverschil’ over de antiterreurwetten waar Erdogan zich vrijdag zo druk over maakt. Volgens Bozkir zou het slechts gaan om een ‘aantal vragen’ vanuit de EU, die naar behoren beantwoord kunnen worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.