Kunnen Trump en Ryan de Republikeinen verenigen?

12 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Trump en Ryan zijn het over een hoop dingen nog niet eens Foto: AFP/EPA

Donald Trump en Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, spraken elkaar vandaag achter gesloten deuren over eenheid binnen de Republikeinse partij. Volgens de politici gingen de gesprekken vlekkeloos.

Toch lijkt er nog veel onenigheid tussen de controversiële presidentskandidaat Trump en de rustige, conservatieve Ryan. Kunnen de Republikeinen hun partij echt verenigen?

Steun

Het gesprek op donderdag werd al snel een ‘vredesoverleg’ genoemd. De uitbundige Trump doet nog steeds niet wat de Republikeinse partijelite wil en Ryan heeft zich nog niet achter de vastgoedmagnaat geschaard.

2016-05-06 00:00:00 US Republican presidential candidate Donald Trump looks on to supporters during a rally in Eugene, Oregon on Friday May 6, 2016. / AFP PHOTO / Rob KerrLees ook: Boos electoraat biedt kansen voor vuurspuwer Trump

Zelfs na de gesprekken, die plaatsvonden achter gesloten deuren, heeft Trump nog steeds niet de volledige steun van Ryan. De conservatieve voorzitter gaf ook toe dat het na de heftige voorverkiezingen van de Republikeinen nog een tijd zal duren voordat de partij weer is verenigd.

Woordvoerders beweerden dat het gesprek tussen de twee Republikeinen ‘geweldig’ ging. Het was een ‘grote stap in de goede richting’. Maar volgens Politico ging het allemaal niet zo makkelijk. Zo nodigde Trump een groot deel van zijn campagneteam uit de gesprekken bij te wonen, terwijl hij met Ryan had afgesproken dat de mannen elk maar één adviseur binnen zouden laten.

Proces

Het lijkt erop dat de Republikeinen het maar over één ding eens waren na het overleg: dat ze hun blik moeten richten op Hillary Clinton. Trump en Ryan zeiden tegen Amerikaanse media dat ze nog een keer samen in overleg gaan. De Republikeinen hopen dat ze het eens kunnen worden over belangrijke standpunten van de politieke partij.

‘Dit was ons eerste gesprek. Ik heb er een goed gevoel bij, meet het is wel een proces dat nog even zal duren,’ zei Ryan. ‘Zoiets lukt nou eenmaal niet in drie kwartier.’