Paul Ryan drukt Republikeinse hoop de kop in

12 april 2016Leestijd: 2 minuten
House van Afgevaardigden-voorzitter Paul Ryan verklaart in Washington dat hij niet mee zal doen aan de verkiezingen - Foto: AFP

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan is niet bereid om mee doen met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het Republikeinse establishment had zijn hoop gevestigd op Ryan als alternatief voor de huidige Republikeinse kandidaten Donald Trump en Ted Cruz.

Count me out,zei Ryan dinsdag  tijdens een Republikeinse bijeenkomst in Washington D.C. ‘Laat het helder zijn: ik wil geen nominatie en zal geen nominatie van onze partij accepteren.’

Middenmoot

De afgelopen weken werd gespeculeerd over een mogelijke kandidatuur van Ryan. De middenmoot van de Republikeinse partij vreest dat zowel Trump als Cruz er te extreme standpunten op nahouden en had gehoopt op een kandidatuur van een meer mainstream partijlid, zoals Ryan.

Ryan heeft al eerder laten doorschemeren dat hij geen zin had om zich kandidaat te stellen, maar sceptici wezen dat elke keer van de hand en speculeerden dat hij een strategisch moment zocht om zich in de race om het presidentschap te mengen. Het zou hetzelfde zijn gegaan bij de verkiezingen voor voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een positie die Ryan uiteindelijk wel innam. Dinsdag besloot hij de speculaties voor eens en voor altijd de kop in te drukken.

Lees ook Donald Trump: Stokebrand, splijtzwam maar oh zo succesvol1993-04-07 00:00:00 Donald Trump touches 07 April 1993 Marla Maples stomach to confirm published reports that the actress is pregnant with his child. The two arrived for Maples appearance in the Broadway musical "The Will Rogers Follies".

Realistisch

Eerder op dinsdag zei Ryan in een interview dat hij van mening is dat als er al een alternatief moet komen, die persoon gekozen moet worden uit de pool van Republikeinen die al aan de voorverkiezingen hebben meegedaan.

De verklaring van Ryan komt op dezelfde dag als een speech van de derde presidentskandidaat John Kasich, die zichzelf probeerde neer te zetten als realistisch alternatief voor Trump en Cruz. Vooral met betrekking tot immigratie en belastingen stelt Kasich zich een stuk milder op dan zijn rivalen, die hij ervan beschuldigt Amerika ‘over een pad tot duisternis’ te willen leiden. Hij loopt echter flink achter op de twee anderen, en maakt naar verwachting dus geen kans. Kasich won alleen in Ohio, zijn thuisstaat.