Laat Donald Trump zijn moslimban schieten?

12 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Ook onder sommige Indiërs wordt Trump aanbeden - bron: AFP

De grenzen moeten tijdelijk dicht voor moslims die Amerika willen binnenkomen. Woorden van die strekking sprak de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump december vorig jaar uit. Maar hij lijkt inmiddels wat milder gestemd.

Probeert Trump zich een presidentiëler imago aan te meten, nu de strijd met zijn Democratische rivaal Hillary Clinton steeds waarschijnlijker wordt?

Het ging slechts om een ‘suggestie‘, zei Trump in een interview met Fox News Radio over zijn moslimban.

‘Onnozel’

In december riep Trump op om de grenzen voor moslims voorlopig te sluiten. Er moet een ‘complete en totale immigratiestop’ komen, totdat ‘we weten wat er aan de hand is.’ Stevige taal die dan ook vrij onmiddellijk tot stevige kritiek leidde.

De laatste prominent in het rijtje critici is de kersverse Londense burgemeester, Sadiq Khan. Een moslim, waarvoor Trump best een uitzondering wil maken als Khan besluit naar de Verenigde Staten te komen. Maar Khan bedankte voor die eer, en noemde Trumps ideeën over de islam ‘onnozel’.

Boos electoraat biedt kansen voor vuurspuwer en rijke lefgozer Donald Trump, ziet Rik Kuethe. Meer >
2016-05-06 00:00:00 US Republican presidential candidate Donald Trump looks on to supporters during a rally in Eugene, Oregon on Friday May 6, 2016. / AFP PHOTO / Rob Kerr

Roet in het eten

Gisteren liet de Republikeinse kandidaat zich dus genuanceerder uit, vooral in toon. Het is maar een tijdelijke ban, zei hij. ‘De maatregel is nog niet ingevoerd. Het gaat hier in eerste instantie om een voorstel, tot we weten wat er gaande is.’

De uitgesproken en flamboyante vastgoedmagnaat is zo goed als zeker van de nominatie van zijn partij, tenzij de Republikeinse conventie in juli nog roet in het eten gooit. Trump kan niet bogen op grote populariteit bij het partij-establishment, anders dan bij grote groepen kiezers. De verschillen met Clinton in de laatst gepubliceerde peilingen worden kleiner.