Nieuwe voorzitter Paul Ryan moet Republikeinen bijeen houden

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Na een machtsstrijd binnen de Republikeinse partij is donderdag een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gekozen. Parlementslid Paul Ryan, in 2012 de running mate van Mitt Romney, zal ‘de op twee na machtigste positie in Amerika’ gaan bekleden.

Ryan, afgevaardigde uit de staat Wisconsin, maakt al een tijdlang indruk op Republikeinen als voorzitter van de Begrotingscommissie van het parlement. Daar probeert hij stelselmatig de uitgaven van de Amerikaanse overheid terug te brengen.

De katholieke Ryan ligt bovendien goed bij sociaal-conservatieve Republikeinen, een belangrijke reden waarom presidentskandidaat Mitt Romney in 2012 voor Ryan koos als potentiële vicepresident. Hoewel Romney geen president werd, wist de energieke Ryan zich wel goed te profileren.

Met tegenzin

Het maakte hem een ideale kandidaat om speaker te worden van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, maar Ryan hield wekenlang vol geen interesse in de baan te hebben. Pas toen binnen de partij ruzie uitbrak en er geen kandidaat leek te zijn die een meerderheid van de afgevaardigden achter zich kon krijgen, was Ryan bereid zijn positie te veranderen.

Daar stelt hij wel eisen bij. Als voorzitter wil hij tijd krijgen om met zijn vrouw en kinderen door te brengen. De hele tijd door het land reizen om geld op te halen, daar heeft hij weinig zin in. Ook wil hij het moeilijker maken om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eenheid

Ryan heeft nu de lastige taak de eenheid binnen de Republikeinse partij te bewaren. Het begin is hoopgevend: in tegenstelling tot Boehner, die helemaal klaar was met opstandige Tea Party-leden binnen zijn partij, krijgt Ryan wel steun van vrijwel alle Republikeinse afgevaardigden. Zelfs een meerderheid van de Freedom Caucus, de ultraconservatieve groep die eerder de kandidatuur van topfavoriet Kevin McCarthy torpedeerde, heeft zich achter Ryan geschaard.

Het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden is een zeer invloedrijke positie in de Amerikaanse politiek. De speaker is, na de vicepresident, de tweede in lijn om de president op te volgen. Als de voorzitter een andere politieke kleur heeft dan de zittende president wordt hij of zij gezien als oppositieleider.