Italië kampt nog steeds met problemen door migrantenstroom

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Het Italiaanse leger, NGO's en de overheid kunnen de druk bijna niet meer aan Foto: FPA

In Italië komt wekelijks nog steeds een enorm aantal migranten aan die vanuit Libië de Middellandse Zee oversteken. Vorige week moesten 13.000 ‘bootmigranten’ worden gered voor de Italiaanse kust.

In totaal worden meer dan honderdduizend migranten ondergebracht in het zuiden van Italië, melden de Verenigde Naties. Non-gouvermentele organisaties, het Italiaanse leger en de overheid staan onder enorme druk om het grote aantal migranten, voornamelijk uit Nigeria, Gambia en Somalië, te redden uit zinkende rubberbootjes en op te vangen op het land.

Gevaarlijk

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian: ‘Deal met Turkije is een zelfmoordpact met een tiran’

Het akkoord tussen de Europese Unie (EU) en Turkije zou ervoor moeten zorgen dat veel minder migranten de gevaarlijke oversteek maken van de Middellandse Zee. Maar het probleem is alleen maar verplaatst: migranten reizen minder naar Griekenland, maar in Italië is de instroom nog steeds een probleem. Volgens de VN vertrekt 90 procent van de migranten uit Libië, terwijl een kleine 10 procent door Egypte reist.

Vooral in het noorden van Libië stikt het van de mensensmokkelaars die migranten uitbuiten en in sommige gevallen naar Europa sturen. Europol meldt in een rapport dat nog zo’n 800.000 migranten de komende tijd naar Europa zullen afreizen vanuit Libië, hopend op een boottocht naar Europa. Sommige migranten met geweld worden gedwongen in de onveilige bootjes te stappen, beweren de VN.

Oplossing

2016-05-23 17:37:44 A man pushes a trolley with children sitting on it at the refugee and migrant makeshift camp at the Greek-Macedonia border near the village of Idomeni on May, 23 2016. Greece said on May 23 it will step up efforts to clear the squalid camp of Idomeni where over 8,400 migrants remain on the border with Macedonia after braving a winter in vain hope of being allowed through to Europe. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDISWaar gaan migranten Idomeni heen na de ontruiming van het kamp?

Het aantal bootmigranten dat werd gered bij de kust van Italië, daalde enigszins in mei ten opzichte van dezelfde maan in 2015, maar het probleem is aanhoudend. Ook premier Matteo Renzi wil een einde maken aan de stroom migranten. Hij roept de EU op om een langetermijnoplossing te vinden voor het probleem in Zuid-Italië.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldt dat mensensmokkelaars in Libië vooral rubberbootjes gebruiken voor de gevaarlijke tocht van Noord-Afrika naar Europa, terwijl Egyptische smokkelaars vaker vissersboten inzetten. De boten worden vanuit Tunesië verkocht aan de mensensmokkelaars met enorme  korting, omdat het aanbod erg groot is, volgens het IOM.