Hulporganisaties maken de situatie in Idomeni alleen maar erger

12 april 2016Leestijd: 2 minuten
De politie greep in met traangas en rubberen kogels Bron: AFP

De Griekse politie verwacht dat onrust opnieuw zal uitbreken in Idomeni, bij de Macedonische grens. Veel migranten zijn ervan overtuigd dat de grens op dinsdagavond opengaat, een gerucht dat door activisten zou zijn verspreid.

De vele non-governmental organisations (NGO’s) die hulp bieden aan de migranten spelen een centrale rol in de situatie in Idomeni. Dat de hulporganisaties de migranten nu ook weer zouden hebben aangespoord tot acties, zet de relatie tussen de autoriteiten en de NGO’s op scherp.

Aansporen

Op zondag liep de situatie in Idomeni, waar nog steeds 10.000 migranten zitten, ook uit de hand. Honderden migranten bestormden de grens en de Macedonische politie greep in met traangas en rubberen kogels.

Lees ook: Hoe mensensmokkelaars profiteren van dichte Balkan – door Peter Blasic

Volgens Griekse media waren de migranten opgeroepen mee te doen aan een ‘mars naar de grens van Macedonië’ in een folder in het Arabisch. De folder zou verspreid zijn door NGO’s.

De politie en de autoriteiten in Griekenland storen zich duidelijk aan de groepen. In de directe omgeving van Idomeni zitten naar schatting 36 verschillende hulporganisaties. De meeste groepen bieden medische en humanitaire hulp, maar vooral kleinere NGO’s en individuele activisten zouden de migranten aansporen te protesteren.

‘NGO’s zijn hier de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond geschoten,’ zei de burgemeester van Idomeni tegen Griekse zender Skai. Volgens hem verergeren de organisaties de situatie alleen maar.

De Griekse premier Alexis Tsipras nam al eerder afstand van de activisten en organisaties die de migranten aanmoedigen de grens te bestormen. ‘Dit spelletje met mensenlevens moet stoppen,’ zei Tsipras in maart. Hij riep de asielzoekers op terug te keren naar de kampen die voor hen gereed zijn gemaakt.

Onrustig

‘Migranten bij Macedonië radicaliseren uit wanhoop’ Meer >

De Duitse krant Die Welt meldde dat het onrustig blijft in Idomeni omdat de migranten boos zijn op de Griekse en Macedonische autoriteiten. Door de aanvaring met de politie zouden twee kinderen zijn gestorven. Hulpverleners en autoriteiten kunnen dit niet bevestigen, maar een Artsen Zonder Grenzen-woordvoerder zei wel dat de organisatie drie jonge kinderen heeft behandeld die werden verwond door rubberen kogels.

De migranten verblijven al lange tijd in tenten in Idomeni, maar het is onwaarschijnlijk dat de grens opengaat. In maart sloot de Europese Unie (EU) een deal met Turkije, waardoor migranten die aankomen in Griekenland weer worden teruggenomen door Turkije, die in ruil daarvoor erkende Syriërs naar EU-lidstaten stuurt. Het zal dus nog een tijd onrustig blijven in Idomeni.