90 procent van migranten gebruikte mensensmokkelaars

18 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Mensensmokkelroutes zijn zeer buigzaam - Foto: AFP

Meer dan 90 procent van de migranten maakt gebruik van ‘facilitaire diensten’ van criminele bendes. Het gaat dan voornamelijk om netwerken van mensensmokkelaars.

Dat blijkt uit een rapport van politieorganisaties Europol en Interpol, die in 2015 ongeveer 1.500 migranten interviewden.

Lucratief

De jaarlijkse opbrengst voor mensensmokkelaars bedraagt volgens Europol-Interpol zo’n vijf tot zes miljard dollar. Mensensmokkel is hiermee de lucratiefste activiteit voor de georganiseerde misdaad in Europa.

De populatie van mensensmokkelaars is daarnaast zeer divers: de verdachten die Europol op het oog heeft, komen uit meer dan 100 landen.

Lees ook‘Georganiseerde misdaad zal dankbaar gebruik maken van Turkse visumliberalisatie’2016-03-23 14:11:49 epa05227282 Turkish police with a K-9 dog search luggage in an area at Ataturk Airport in Istanbul, Turkey, 23 March 2016. Security was tightened across Europe and transport links paralysed after terrorists carried out attacks at Brussels airport and the metro system on 22 March 2016 which claimed multiple lives and injured many others. EPA/SEDAT SUNA

Sluw

Mensensmokkelnetwerken zijn losjes met elkaar verbonden en opereren op een flexibele en sluwe manier: wanneer een bepaalde route wordt afgesloten door autoriteiten zijn ze in staat snel te schakelen en een alternatief te vinden.

Grofweg zijn er op dit moment zes ‘hoofdroutes’ die door mensensmokkelaars en migranten gebruikt worden, en die splitsen zich dan weer uit in kleinere smokkelroutes. Maar door de flexibiliteit van smokkelnetwerken kunnen vooral de kleinere routes zich snel aanpassen als gevolg van externe factoren. Externe factoren zoals grensbewaking hebben de meeste invloed op het wijzigen van smokkelroutes, aldus het rapport.

smokkelroutes

De huidige hoofdroutes naar de Europese Unie – Foto: Europol

Er wordt een toename van mensenhandel en uitbuiting gezien, als gevolg van de migratiecrisis. Omdat migranten veelal een schuld opbouwen bij de mensensmokkelaars, maken zij zich kwetsbaar voor seksuele exploitatie en arbeidsuitbuiting. Eerder bleek uit een VN-rapport dat vooral kindmigranten die op weg zijn naar Europa worden gedwongen tot seks.

Europol benadrukt dat er geen ‘systematische link’ is gevonden tussen mensensmokkel en terrorisme, maar dat er zeker een verhoogde kans is dat buitenlandse jihadisten gebruik zullen maken van de smokkelroutes om de EU binnen te komen.