Waar gaan migranten Idomeni heen na ontruiming kamp?

24 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De meerderheid van migranten in Idomeni weigerde in eerste instantie het kamp te verlaten Foto: AFP

De Griekse politie is dinsdagochtend vroeg begonnen met het ontruimen van het enorme migrantenkamp van Idomeni. Daar waren duizenden migranten achtergebleven nadat Griekenland begin maart zijn grenzen sloot.

Zo’n negenduizend migranten bivakkeerden de afgelopen maanden in het tentenkamp nabij de Grieks-Macedonische grens. Hoewel veel landsgrenzen op de Balkan zijn gesloten en streng worden bewaakt, hopen de migranten via die route in West-Europa te belanden.

2016-05-23 17:08:39 People board in a bus in order to leave the refugee and migrant makeshift camp on the Greek-Macedonia border near the village of Idomeni on May, 23 2016. Greece said on May 23 it will step up efforts to clear the squalid camp of Idomeni where over 8,400 migrants remain on the border with Macedonia after braving a winter in vain hope of being allowed through to Europe. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS

Bussen

Een Spaanse vrijwilliger in Idomeni vertelt elsevier.nl dat er al dagen bussen klaarstaan die migranten meenemen naar ‘militaire kampen’, de door de Griekse regering opgezette migrantenkampen. Daar worden vluchtelingen onder betere omstandigheden opgevangen. Toch weigerden veel migranten om Idomeni te verlaten. Volgens de Griekse krant Ekathimerini vertrok slechts een deel, zo’n driehonderd migranten, het kamp zelfstandig nadat de autoriteiten dat hadden verordonneerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maandagnacht gaf de politie de resterende migranten het bevel om hun spullen te pakken en op de bus te stappen. Zij werkten uiteindelijk mee met de politie, volgens ooggetuigen. ‘Ze hadden geen andere keuze,’ zegt een activist. ‘Het kamp zit vol politieagenten.’

2016-05-02 12:21:34 People stand at a makeshift school entrance in the migrants and refugees camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni on May 2, 2016. Some 54,000 people, many of them fleeing the war in Syria, have been stranded on Greek territory since the closure of the migrant route through the Balkans in February. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZInwoners van Idomeni verliezen geduld met migranten in het kamp bij de grens

Onrust

Het kamp zorgt al maanden voor onrust in Idomeni. Soms liep de situatie uit de hand; zo bestormden migranten diverse keren het hek op de grens met Macedonië en moest de politie ingrijpen met traangas en rubberen kogels.

Vooral bepaalde non-gouvernementele organisaties veroorzaken problemen. Zo zouden hulporganisaties de migranten hebben aangespoord de grens te bestormen. ‘Dit spelletje met mensenlevens moet stoppen,’ zei de Griekse Premier Alexis Tsipras al in maart. Hij riep de migranten op terug te keren naar de kampen die voor hen gereed zijn gemaakt.