Sadiq Khan wint strijd om Londen van Zac Goldsmith

06 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Sadiq Khan met zijn vrouw Saadiya Khan Foto: EPA

Sadiq Khan wordt de nieuwe burgemeester van Londen. De Brits-Pakistaanse politicus van de Labour Party ontving veel meer stemmen dan zijn conservatieve tegenstander Zac Goldsmith. Khan wordt daarmee de eerste moslimburgemeester van een West-Europese hoofdstad.

Khan zal Boris Johnson opvolgen als burgemeester van de Britse hoofdstad. Volgens de peilingen had het ‘gematigd socialistische‘ parlementslid al enige tijd een flinke voorsprong op Goldsmith.

Redding

2016-04-30 11:47:11 A combination of pictures created on April 30, 2016 shows British Conservative Party London mayoral candidate Zac Goldsmith (L) speaking during a London Mayoral Accountability Assembly at the Queen Elizabeth Olympic Park in London on April 28, 2016 and opposition Labour party candidate for Mayor of London Sadiq Khan (R) speaking during the 'London Tomorrow: Shaping Future Cities' event in London on January 28, 2016. The favourites to become London's new mayor on May 5 are two completely contrasting candidates: Zac Goldsmith, the son of a tycoon financier, and Sadiq Khan, the son of a bus driver from Pakistan. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS AND Leon NEALDe twee ‘extreme’ burgemeesterskandidaten en hun lelijke gevecht om Londen

In totaal koos meer dan 44 procent van de stemgerechtigden voor Khan, terwijl Goldsmith 35 procent van de stemmen ontving, iets meer dan de stempeilers hadden voorspeld. Khan is de eerste islamitische burgemeester van een grote West-Europese hoofdstad.

The Green Party’s kandidaat Sian Berry behaalde onverwachts een derde plaats, ten koste van Peter Whittle, de kandidaat van de United Kingdom Independence Party  (UKIP).

Politiek gezien komt de zege van Khan als redding voor de omstreden Labour Party. De partij heeft nu al wekenlang last van een groot antisemitismeschandaal en ook in de lokale verkiezingen in de rest van Groot-Brittannië presteerde het teleurstellend, vooral in Schotland.

Oud-burgemeester Ken Livingstone (Labour) bracht zijn partij ook verder in de problemen toen hij beweerde dat Hitler een Zionist was. ‘Tot hij helemaal gek werd en Joden begon te vermoorden’. Khan deed snel afstand van zijn collega, maar volgens sommige politici besloten veel Joodse Britten niet voor de linkse partij te stemmen vanwege de opmerkingen.

Schandalig

De conservatieve partij van David Cameron won  juist veel lokale verkiezingen. Toch zal het verlies in Londen de partij zwaar vallen. Goldsmith werd zelfs door zijn partijleden bekritiseerd om de felle campagne die hij voerde tegen Khan.

‘Zac heeft tijdens de campagne meerdere keren indirect aangegeven dat hij vindt dat Londen een persoon met conservatief religieuze standpunten niet kan vertrouwen,’ zei Tory Andrew Boff tegen BBC Newsnight. ‘Dat is schandalig.’

De conservatieve burgemeesterskandidaat schreef vorige week een column in de Britse tabloid The Daily Mail, waarin hij beweerde dat ‘Khan terroristen zijn vrienden noemt’. De krant publiceerde ook foto’s van de ravage aangericht door de terreuraanslag op Londen in juli 2005. Goldsmith ontving veel harde kritiek op het artikel.

Goldsmith kon wel op de steun van de voormalige burgemeester Johnson en premier Cameron rekenen. De steenrijke politicus zal de komende tijd naar verwachting samen met Johnson campagne voeren voor een Brexit in de aanloop naar het referendum.

Keihard

Khan beweerde tijdens zijn campagne dat hij als islamitische burgemeester juist ‘keihard wil optreden’ tegen extremisme en radicalisering. Ook heeft de politicus vaak de nadruk gelegd op zijn liberale standpunten.

Zo stemde Khan in juli 2013 voor het wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren en belooft hij in zijn manifest seksisme in Londen aan te pakken en de ‘loonkloof’ tussen mannen en vrouwen te dichten.