buitenland

Farage wil tweede referendum als Brexit-kamp nipt verliest

17 mei 2016

Nigel Farage wil een tweede referendum als een kleine meerderheid van de Britten tegen een Brexit stemt. Als minder dan twee derde van de kiezers in de EU wil blijven, moet er nog een stemming komen.

Dat zegt de UKIP-leider tegen de Mirror, een Engelse krant. ‘Als maar 52 procent voor het EU-lidmaatschap stemt, is het nog geen afgedane kwestie,’ volgens Farage.

Bangmakerij

IMG_BUIBrexitgroot-1200x800 Waar een Brexit werkelijk om draait 

Omdat premier David Cameron wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de EU en zijn campagne veel meer geld heeft, vindt Farage dat de Brexit-campagnevoerders worden benadeeld. Daarom moet er dus over niet al te lang nog een referendum komen. ‘Ik denk wel dat we gaan winnen,’ zei Farage. ‘Maar misschien willen veel Britten uiteindelijk niet meer stemmen door al die bangmakerij van David Cameron.’

De premier gaf zelf aan dat er absoluut geen sprake zou zijn van een tweede referendum. ‘Dit is een beslissing die we maar een keer in ons leven kunnen nemen,’ zegt een woordvoerder van Cameron. ‘Het is een referendum, geen neverendum.’ Een woordvoerder van Britain Stronger In Europe, de anti-Brexit-campagnegroep zei: ‘Dat Farage de stem van het Britse volk wil negeren is kinderachtig en ondemocratisch.’

Nek-aan-nek

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERBritten hebben veel meer vertrouwen in Johnson dan in Cameron inzake EU

Het laatste Britse referendum over Europa werd gehouden in 1975. Britse kiezers stemden toen massaal voor het lidmaatschap van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). De toenmalige premier Margaret Thatcher voerde campagne om lid te blijven van de EEG.

Hoewel het eerst leek alsof de meerderheid van de Britten het EU-lidmaatschap wilden behouden, blijkt uit de peilingen van de laatste weken dat het een nek-aan-nek strijd wordt. De laatste zes peilingen kwamen gemiddeld uit dat precies de helft van de kiezers vóór een Brexit is, en precies de helft ertegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.