buitenland

Cameron gooit alle remmen los met doemscenario’s Brexit

09 mei 2016

De Britse premier David Cameron lijkt zowat iedereen erbij te halen in zijn campagne tegen een Brexit. De impopulaire oud-premier Gordon Brown bijvoorbeeld, maar ook Camerons illustere voorganger Winston Churchill (1874-1965).

Gemotiveerd als hij is om zijn land binnen de Europese Unie te houden, haalde de huidige Britse premier Churchill aan tijdens een toespraak  ‘Isolationisme heeft voor dit land nooit gewerkt.’

Stabiliteit

De oorlogspremier staat vanwege zijn onverzettelijke houding tegen de nazi’s nog altijd in hoog aanzien in de Britse politiek – en onder de bevolking. ‘De EU heeft voor verzoening tussen landen gezorgd, die elkaar eerst naar de keel vlogen,’ aldus Cameron.

‘Wanneer we onze rug naar Europa keren, krijgen we daar vroeger of later spijt van. We moeten er altijd naar terug, en altijd tegen een hogere prijs.’ In een emotioneel filmpje dat eerder vandaag werd verspreid, doen ook oorlogsveteranen een duit in het zakje. We moeten in de EU blijven, want anders gooien we de stabiliteit waarvoor wij zo vochten, te grabbel, is de toonzetting.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Alarm

De doemscenario’s zijn dus, na het loeiende Brexit-alarm van zondag, wederom niet van de lucht. Cameron beschouwt het verlaten van de EU aldus als een nadrukkelijk risico voor de veiligheid van het land. Hij wees onder meer naar het ‘agressieve’ Rusland en het gevaar van terreurgroep Islamitische Staat. De strekking van zijn verhaal: het kan allemaal leiden tot oorlog.

Op 23 juni gaan de Britten naar het kieslokaal om in een referendum te stemmen over de toekomst van hun land in Europa. Wordt het een Brexit of niet? Intussen wordt het aantal waarschuwingen van het anti-Brexit-kamp steeds groter. Lees meer >
2016-04-15 10:33:41 epa05259830 EU IN OUT bar coasters are pinned to ale taps at a pub in Westminster, London, Britain, 15 April 2016. The EU referendum campaign officially kicked off the same day with the 'Britain Stronger in Europe' and 'Vote Leave' to begin criss crossing the UK in order to get their message to the voters. Britain will vote on 23 June 2016 wether to remain in the EU or to leave. EPA/ANDY RAIN

Ook prominent Labour-politicus David Miliband komt eraan te pas. De twee slaan de handen in elkaar om een Brexit te voorkomen. Miliband, de ex-minister van Buitenlandse Zaken, sprak over het eventuele Britse vertrek uit de EU als ‘politieke zelfmoord’. En: het Verenigd Koninkrijk doet daarmee afstand van haar ‘politieke macht’, iets dat we volgens Miliband niet eerder hebben gezien van een land in vredestijd.

Vandaag dook ook Gordon Brown plotseling weer op. De oud-premier (Labour) zal komende woensdag wijzen op de economische risico’s die Groot-Brittannië loopt als het afscheid neemt van de EU, schrijft The Telegraph. Het bijtende commentaar van Boris Johnson, de excentrieke voorman van het Brexit-front, kan niet lang op zich laten wachten. Hij kondigde zelf aan met een paar ‘nare verrassingen’ op de proppen te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.