buitenland

Ultralinkse Jeremy Corbyn is de nieuwe leider van Labour

12 september 2015

De linkse radicaal Jeremy Corbyn is verkozen tot de nieuwe leider van de Britse Labour-partij. Hij wist zaterdag in de eerste stemronde 59,5 procent van de stemmen te behalen.

Dit meldt onder meer de Britse krant The Telegraph.

Ruk naar links

De nummer twee werd Andy Burham, die 19 procent van de stemmen kreeg. In totaal stemden er 422.664 mensen. De 66-jarige Corbyn zal Labour leiden met Tom Watson als rechterhand. Hij kreeg in de derde ronde 50,7 procent van de stemmen.

De partijtop is naar alle waarschijnlijkheid niet blij met de overwinning van Corbyn, die de partij naar verwachting een flinke ruk naar links geeft. Labour vreest dat een te linkse koers de partij ‘onverkiesbaar’ maakt, waardoor de Conservatieven kunnen blijven regeren.

Oud-premier Tony Blair waarschuwde eerder dat Corbyn het ‘grootste gevaar in de geschiedenis van Labour is’. Meerdere parlementsleden hebben te kennen gegeven niet onder Corbyn te willen dienen.

Conservatieve steun

De Conservatieven zijn op hun beurt juist weer blij met de komst van Corbyn. Onder de hashtag #ToriesForCorbyn spraken ze tijdens de verkiezingsstrijd hun steun uit voor de man die Karl Marx onlangs verheerlijkte. De Conservatieven denken dat hij geen schijn van kans maakt in een landelijke verkiezing.

Corbyn is vooral populair onder jongeren, omdat hij pleit voor goedbetaalde stages en een herinvoering van de studiefinanciering. Corbyn heeft gezegd van de partij weer een ‘sociale beweging’ te maken.

Hij kondigde aan naar een demonstratie voor migranten te gaan in Londen. ‘Mijn eerste actie als Labour-leider is om vanmiddag naar de demonstratie te gaan om te laten zien hoe vluchtelingen behandeld en gesteund moeten worden in dit land,’ aldus Corbyn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.