Meer vertrouwen in Johnson dan in Cameron inzake EU

15 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De conservatieve partij van David Cameron is verdeeld over een Brexit

De Britse conservatieve partij van David Cameron is zeer verdeeld over het EU referendum. Cameron krijgt het nog moeilijk: Britten hebben veel meer vertrouwen in Boris Johnson.

Dat blijkt uit een enquête door ComRes, een opiniepeiler, gepubliceerd in de Britse digitale krant The Independent. Bijna de helft van de Britten denkt dat de eurosceptische oud-burgemeester van Londen eerder de waarheid spreekt over een ‘Brexit’ dan David Cameron, de Britse premier. Slechts 21 procent denkt dat Cameron eerlijker is dan Johnson.

Bezwaren

Arend-Jan-Boekestijn-76x76Arend Jan Boekestijn: Na een Brexit kan alles in Europa gaan schuiven

De nationale peilingen wijzen erop dat de Britten er waarschijnlijk voor zullen kiezen het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) te behouden. Uit de ComRes-enquête blijkt waarom: Britten denken over het algemeen dat hun leven slechter wordt als Groot-Brittannië voor een Brexit kiest.

Waarom zoveel Britten dan toch willen dat hun land uit de EU vertrekt, is ookduidelijk. Een ruime meerderheid van de Britten denkt dat Groot-Brittannië als lid van de EU veel minder invloed heeft op het bewaken van zijn eigen grenzen.

Uit de ComRes-enquête blijkt daarnaast dat Britten over het algemeen weinig weten over de EU.  Bijna driekwart van de Britten weet niet hoeveel lidstaten de Unie heeft en 60 procent denkt dat de EU meer dan de helft van de Britse wetten bepaalt.

Overtuigen

Voor premier David Cameron wordt het duidelijk moeilijker dan verwacht om de Britten ervan te overtuigen tegen een Brexit te stemmen. Hij neemt het tijdens de campagne op tegen onder andere eurosceptische leden van zijn eigen conservatieve partij. Boris Johnson neemt het voortouw in de Brexit-campagne.

2016-04-15 10:14:48 A poster urging people to vote to leave the European Union in the uncoming referendum is seen in Peterborough, eastern England, on April 15, 2016. From the multicultural crucible of East London's football terraces to historic towns grappling with strained public services, Britain's immigration surge has dominated the EU membership referendum debate. / AFP PHOTO / James PHEBYZelfs bij Brits ‘nee’ is Brexit nog ver weg

De populaire Johnson wakkerde het Brexit-debat flink aan op zondag, toen in de Britse krant The Telegraph een interview met de oud-burgemeester werd gepubliceerd. Johnson trok in het interview een vergelijking tussen de EU en de ‘superstaat’ die heersers als Hitler en Napoleon wilden creëren.

‘Napoleon, Hitler en nog een paar anderen hebben geprobeerd een eenheid te maken van Europa en die pogingen hebben altijd een tragisch einde,’ zei Johnson. ‘De EU probeert dit nu weer, op een andere manier.’