buitenland

EU wil gigantische boete uitdelen bij weigeren migranten

04 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Ondanks allerlei akkoorden van de Europese Unie (EU), kwam afgelopen jaar bar weinig terecht van plannen om migranten over lidstaten te verdelen. Door een extreem hoge boete in te stellen voor landen die niet meewerken, wil Brussel nu de herverdeling versnellen.

In een voorstel dat woensdag door de Europese Commissie wordt geïntroduceerd zal staan dat landen een kwart miljoen euro moeten betalen per migrant die ze weigeren op te nemen, meldt The Financial Times.

De nieuwe maatregel zou, als deze wordt aangenomen, moeten helpen met de verdeling van asielzoekers over de Schengenzone. De EU hoopt daarnaast druk weg weg te nemen voor landen als Griekenland en Italië, waar veel migranten aankomen via de Middellandse Zee.

Terugsturen

Van herverdeling van migranten over Europa komt weinig terecht

‘De kosten van de boete zouden nog wat kunnen veranderen, maar de EU wil wel dat het een strenge sanctie wordt,’ zegt een diplomaat met kennis van de kwestie tegen FT.

De verdeelsleutels die vorig werden ingevoerd door de Europese Unie zorgt voor hoofdbrekens in Brussel. Van de 160.000 asielzoekers die zouden worden verdeeld, is nog geen procent daadwerkelijk overgeplaatst. Het is bovendien niet de eerste keer dat de EU dreigt met sancties: in september vorig jaar sprak de Commissie over het instellen van een boete van enkele duizenden euro’s per migrant.

Handen vol

Lees ook: 2016-03-18 11:59:31 epa05218322 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for a meeting during a two-days European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 18 March 2016. Turkish PM Davutoglu attended a breakfast meeting as EU leaders on 17 and 18 March are discussing a deal with Turkey that is aimed at tackling the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/LAURENT DUBRULEOrbán gaat de boer op met Schengen 2.0

De kosten voor EU-lidstaten zouden met het nieuwe plan flink kunnen oplopen, gezien het feit veel landen verplicht duizenden asielzoekers moeten opvangen. Vooral vanuit Oost-Europa was felle weerstand tegen de plannen, en naar verwachting zijn ze ook geen voorstander van de voorgestelde hoge boetes. Zo zou Polen bijvoorbeeld 1,5 miljard euro moeten betalen om te ontkomen aan het opgelegde quotum van 6.200 asielzoekers.

Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen migranten aan in Europa, vooral uit Syrië en Noord-Afrika. Zeker landen in de Balkan, maar ook Italië en Griekenland hebben hun handen vol aan het enorme aantal vluchtelingen en migranten dat in Europa aankomt om een beter leven te beginnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.