Van herverdeling van migranten over Europa komt weinig terecht

14 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De gemaakte afspraken van de Europese Unie over de migratiecrisis komen maar langzaam op gang. Tot nu toen zijn er van het totale aantal van 160.000 slechts 272 migranten verdeeld.

Dat meldt NOS. De afspraak voor de herverdeling werd in september gemaakt.

Toppen

De afspraak werd tijdens een van de vele EU-toppen over migratie gemaakt. Het ging toen om een aantal van 120.000 migranten. Eerder die zomer waren regeringsleiders het er al over eens geworden om 40.000 migranten te spreiden over Europa. In totaal kwam het aantal daarna op 160.000. De migranten moesten vooral vanuit de zuidelijke landen Italië en Griekenland herverdeeld worden, om deze landen te ontlasten.

Het herverdelingsplan stuitte op veel weerstand, vooral vanuit de zogenoemde Visegrad-landen. Onder meer Slowakije en Hongarije gaven aan de opgelegde quota van asielzoekers niet te implementeren.

Van alle Europese lidstaten hebben tot dusver alleen België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje en Zweden migranten uit Italië of Griekenland overgenomen. Nederland beloofde in eerste instantie 100 migranten op te nemen. De eerste groep uit Italië komt vrijdag aan in Nederland. Die groep van 100 werd in november al verwacht.

Afspraken

Ook andere EU-afspraken over de migratiecrisis worden niet nagekomen: onder meer het bij elkaar scharrelen van financiële hulp en het creëren van ‘hotspots’ in Italië en Griekenland verloopt stroef.

De afspraak was om gezamenlijk 2,8 miljard euro bijeen te brengen om de migratiecrisis het hoofd te bieden. Daarvan is nu 2,3 miljard verzameld. Het geld is onder meer bedoeld voor een investeringsfonds voor Afrika en een noodfonds voor Syrië. Afrikaanse landen zouden in ruil voor ruim 1,8 miljard euro van de EU onder meer de mensensmokkel vanuit dat continent harder moeten aanpakken.

De creatie van hotspots was bedoeld om registratie en identificatie van migranten soepeler te laten verlopen. De afspraak was dat de elf hotspots in Griekenland en Italië eind november in werking moesten treden. Op dit moment zijn er slechts drie functioneel: in Griekenland is het identificatiecentrum op het eiland Lesbos actief en in Italië een centrum in Lampedusa en Trapani.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.