Migratiestroom naar Griekenland stijgt na EU-deal

20 maart 2016Leestijd: 2 minuten
FOTO: AFP

Zondag moet de nieuwe migratiedeal tussen de Europese Unie en Turkije officieel in werking treden. Migranten die nu vanaf Turkije in Griekenland aankomen, moeten worden teruggestuurd als ze niet officieel asiel aanvragen of als hun aanvraag wordt afgewezen.

De afgelopen dagen is opnieuw een stijging in het aantal bootmigranten van Turkije naar Griekenland waargenomen, meldt BBC. Op vrijdag zouden zo’n 1.500 migranten vanaf Turkije de Egeïsche Zee zijn overgestoken naar de Griekse eilanden. Dit is dubbel zoveel als de dag voordat de deal werd gesloten.

Praktijk

De Griekse autoriteiten uiten zich zondag pessimistisch: een onmiddellijke implementatie van de migratiedeal is niet mogelijk, zegt woordvoerder Giorgos Kyritsis. Geen van de ‘experts’ die verantwoordelijk zijn voor het observeren en uitvoeren van de nieuwe plannen zou nog in Griekenland zijn gearriveerd.

Zondag moeten zo’n 2.300 experts, onder wie veiligheids- en migratiespecialisten en tolken, aankomen in Griekenland. De Grieken zijn bezorgd over de praktische uitvoering van de nieuwe deal. Zo zetten zij hun vraagtekens over hoe de bootmigranten precies terug naar Turkije moeten worden gestuurd.

Ruildeal

Met de nieuwe deal, die de EU vrijdag sloot met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, moeten alle irreguliere migranten vanaf zondag vanuit Griekenland teruggestuurd worden naar Turkije. De deal stoelt op een ruilsysteem: voor elke irreguliere migrant die Turkije ontvangt, mogen de Turken een Syrische vluchtelingen naar de EU sturen.

Die vluchtelingen worden dan via het herverdelingssysteem in een lidstaat geplaatst. Migranten die niet hebben geprobeerd de illegale oversteek te maken, krijgen voorrang voor plaatsing in de EU.

Lees ook VN: ‘diepe zorgen’ over migratiedeal met Turkije

In ruil hiervoor krijgen de Turken versoepeling van de visumregeling in de EU. De visumversoepeling treedt al in juni in werking, en is alleen geldig voor Schengenlanden. Ook ontvangen de Turken in totaal 6 miljard euro om de opvangomstandigheden in het land te verbeteren. Tot slot worden de gesprekken over de Turkse toetreding tot de EU op korte termijn hervat.

Het speerpunt van de deal is om migranten te ontmoedigen om de oversteek te maken van Turkije naar Griekenland. Dit jaar alleen al hebben 143.000 migranten de oversteek gemaakt. Critici verwachten dat migranten nu andere illegale routes zullen gebruiken om toch Europa te bereiken.