#Brussel

Terreurverdachte Fayçal Cheffou weer vrijgelaten

28 maart 2016Leestijd: 3 minuten

Belgische autoriteiten hebben terreurverdachte Fayçal Cheffou vrijgelaten. Cheffou, een activistische ‘journalist’, werd eerder opgepakt omdat men dacht dat hij de terrorist ‘met het hoedje’ was op vliegveld Zaventem.

Hij is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, meldt het Belgische Openbaar   Ministerie maandag.

Extremistisch

De 35-jarige Cheffou werd donderdagavond opgepakt voor de kantoren van het federaal parket. De afgelopen dagen werd gespeculeerd dat hij de derde verdachte van de aanslagen op luchthaven Zaventem was, maar daar lijken de autoriteiten dus geen bewijs voor te hebben gevonden.

Cheffou is geen onbekende bij de politie. Hij presenteerde zich als journalist maar verkondigde intussen extremistische boodschappen aan migranten. Sindsdien heeft hij het herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten gehad.

Video

De Belgische politie heeft zondag bewegende beelden verspreid van een van de terroristen van de aanslagen in Brussel. Het gaat om de man met het hoedje op het beeld op het vliegveld Zaventem.

Net na de aanslagen, lekte er door eigen toedoen van de politie al een still uit van de man en zijn handlangers. De verdachte,  gekleed in een witte jas en getooid met een vissershoedje,  loopt in de video naast de twee mannen die zichzelf dinsdag opbliezen op het vliegveld. Hijzelf deed dat niet en vluchtte weg, zijn explosieven achterlatend. De politie vraagt mensen die de man herkennen contact op te nemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Huiszoekingen

Na de antiterreuractie in België op zondag heeft het Belgische Openbaar Ministerie nog drie mensen aangeklaagd wegens terrorisme. Het gaat om de verdachten Yassine A., Mohamed  B. en Aboubaker O.

Het Belgische federaal parket meldt maandag dat de drie mannen in verdenking worden gesteld van deelname aan activiteiten van een terreurgroep, meldt onder meer Het Nieuwsblad.

‘In belang van het onderzoek wordt geen verdere informatie vrijgegeven,’ klinkt het opnieuw. Zondag werden in totaal vier mensen aangehouden, maar de vierde persoon is vrijgelaten.

De Belgische politie voerde 13 huiszoekingen uit op zondag: vier in Mechelen, een in Duffel, drie in Brussel, een in Molenbeek, drie in Laken en een in Anderlecht. In totaal werden negen mensen meegenomen voor verhoor. Vijf van het werden vrijgelaten na ‘grondig verhoor’, aldus het federaal parket.

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘Zorgt terreur in Brussel nu dan eindelijk voor politieke eenheid in Belgie?’ Foto www.marcobakker.com

Opgehoogd

Intussen wordt ook bekend dat nog eens vier mensen in het ziekenhuis zijn overleden door verwondingen die ze opliepen door de aanslagen in Brussel, meldt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block op Twitter. Het totale aantal slachtoffers is daarmee opgehoogd naar 35. Onduidelijk is nog of de drie zelfmoordterroristen zich onder dat aantal bevinden.

Inmiddels zijn 28 slachtoffers geïdentificeerd. Bij drie van hen moet de identiteit nog formeel worden bevestigd op basis van DNA-onderzoek. Onder de doden die vielen op vliegveld Zaventem zijn drie Nederlanders: broer en zus Sascha en Alexander Pinczowksi uit New York/Maastricht en Elita Weah uit Deventer.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.