Slachtoffers aanslagen Brussel uit meer dan twaalf landen

27 maart 2016Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse minister John Kerry woont een rouwplechtigheid bij voor vliegveld Zaventem. Foto: AFP

Het blijkt een lastig karwei om de slachtoffers van de aanslagen in Brussel te identificeren. Wel is vijf dagen na de aanslagen duidelijk dat de doden uit meer dan twaalf verschillende landen komen.

Bij de aanslagen op het vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek vielen 31 dodelijke slachtoffers. Omdat de explosies zo bruut waren is het erg lastig om de mensen te identificeren, zegt een Belgische politiewoordvoerder tegen persbureau AFP. ‘Het is een open ramp: we hebben geen lijst met daarop wie op het vliegveld of in de metro zat.’

Nederlanders
Drie van de slachtoffers zijn Nederlanders. Broer en zus Sascha en Alexander Pinczowski waren vanuit Maastricht naar Zaventem gereisd om naar hun woonplaats New York te vliegen.  De 41-jarige Elita Weah uit Deventer was van plan naar een begrafenis te gaan in Amerika.

De 51-jarige Brit David Dixon stuurde nog een sms naar zijn tante na de aanslag op Zaventem om te vertellen dat hij veilig was. Even later was hij een van de slachtoffers bij de explosies in een metro bij station Maalbeek. De Britse premier David Cameron deelde zijn medeleven mee.

‘België wordt gemakkelijk,’ zou een van de leiders van IS hebben gezegd. Lees het liveblog over Brussel terug>

Ook inwoners uit Peru, China, India, Italië, Frankrijk, Amerika, Duitsland, Spanje, Marokko, Zweden en België vonden de dood bij de aanslagen in Brussel. Een reeks mensen uit andere landen is nog vermist: er wordt gevreesd voor hun leven. Ook worden nog meer dan honderd gewonden verzorgd in Belgische en Franse ziekenhuizen.

Zoektocht naar daders
De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). Drie daders, twee op Zaventem, een bij metrostation Maalbeek, bliezen zichzelf op. Een vierde vermoedelijke dader, journalist Fayçal Cheffou, werd afgelopen week door de Belgische politie opgepakt.

Correspondent Jelte Wiersma: Ook in Brussel zit de angst nu in de mensen

De veiligheidsdiensten zijn nog steeds op zoek naar andere mogelijke daders en handlangers van de terroristen. Mede daardoor is een grote rouwplechtigheid die zondag plaats zou hebben in Brussel afgelast: alle politie moet worden ingezet om antiterreuracties uit te voeren.