#Brussel

‘Zoektocht naar nog zeker acht verdachten Brussel’

27 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Europese veiligheidsdiensten zijn momenteel nog op zoek naar zeker acht personen die een rol zouden hebben gespeeld bij het plannen en uitvoeren van de terreuraanslagen in Brussel en Parijs.

De acht terreurverdachten waar naar wordt gezocht hebben in contact gestaan met zowel Abdelhamid Abaaoud, de Belg die de aanslagen in Parijs plande, als Salah Abdeslam, de terrorist die onlangs door de Belgische politie werd opgepakt.

De meeste van de terreurverdachten hebben de Franse en Belgische nationaliteit, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van bronnen bij inlichtingendiensten. Van sommige verdachten wordt aangenomen dat ze naar Syrië zijn vertrokken, anderen zouden door Europa dwalen.

Arrestaties
Zeker drie daders achter de aanslagen in Brussel bliezen zichzelf op. De 35-jarige Fayçal Cheffou – die op Zaventem was, maar zijn bom niet liet afgaan – zit sinds donderdag vast. De Belgische politie arresteerde bij huiszoekingen ook een handvol anderen die mogelijk al nieuwe aanslagen aan het plannen waren.

Lees ook: Nieuwe naam duikt op in terreuronderzoek Brussel

Europese inlichtingendiensten werken nauw samen om jihadisten en hun handlangers te pakken. De Italiaanse politie boekte zaterdag een succes met de arrestatie van een Algerijnse man die vervalste paspoorten voor onder meer Abdeslam regelde. Ook de Duitse inlichtingendienst BKA speelt een actieve rol in het onderzoek, schrijft Die Welt.

Zelfde cel
De aanslagen in Brussel en Parijs werden vermoedelijk door dezelfde terreurcel uitgevoerd. Er zijn allerlei verbanden tussen de aanslagen in de twee steden en de daders. Zo blies terrorist Najim Laachraoui zichzelf dinsdag op bij de incheckbalies op vliegveld Zaventem. Eerder werd zijn DNA gevonden op de bomgordels die de terroristen in Parijs gebruikten.

‘Abdeslam wilde Parijs-achtige aanslag in Brussel’

Op basis van huiszoekingen en ondervragingen denken de Fransen en Belgen dat de Algerijn Mohammed Belkaïd het hoofd van de terreurcel was. Belkaïd en Laachraoui zouden de aanslagen in Parijs telefonisch hebben gecoördineerd. Belkaïd werd vorige week, in een appartement waar ook Abdeslam zich schuilhield, door de Belgische politie doodgeschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.