#Brussel

Erdogan: ‘Jullie hebben dader Brussel laten lopen’

23 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Turkije heeft de Belgische autoriteiten vorig jaar al gewaarschuwd voor een terreurverband van de verdachten van de aanslagen in Brussel. Na enkele waarschuwingen van Turkije, reisde Ibrahim El Bakraoui naar Nederland.

Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in een toespraak in Ankara.

Lees ook Drie Nederlanders spoorloos na terreur in BrusselAlexander (L) en Sascha (R) Pinczowski zouden van Zaventem naar New York vliegen

Waarschuwingen

Hij specificeert niet om welke dader het precies gaat. Persbureau AFP meldt dat het om Ibrahim Bakraoui gaat, de terrorist die zichzelf opblies bij het vliegveld van Zaventem.

De terrorist werd in juni opgepakt in het Turkse Gaziantep, vlakbij de grens met Syrië. De Turken zouden al in juli vorig jaar hebben gewaarschuwd voor mogelijke terroristische neigingen van de dader in kwestie.

Op 14 juli 2015 zouden Turkse autoriteiten een brief naar de Belgische ambassade in Ankara hebben gestuurd over de Syriëganger. De Belgen gaven aan geen connectie met terreur te kunnen vinden, en vroegen dan ook niet om zijn uitlevering. Ook een tweede waarschuwing van Turkije zou zijn genegeerd door België, waarna El Bakraoui  vrij was om naar de EU te reizen. Hij ging vervolgens naar Amsterdam.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens bevestigt de uitspraken van Erdogan: de verdachte werd inderdaad ‘teruggewezen’ naar Nederland.  Van uitlevering was er volgens Geens echter geen sprake.

Ook ontkent hij dat de Belgen op de hoogte waren van de ‘terugwijzing’ van de terrorist. ‘Op dat moment was de betrokkene niet bij ons bekend voor terrorisme,’  aldus Geens.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag laat weten de zaak uit te zoeken. Het departement slaagt er waarschijnlijk niet in vandaag nog te reageren, zegt een woordvoerster woensdagavond.

Red notice

De Belgische openbaar aanklager verklaarde eerder op woensdag al dat twee van de daders, de gebroeders El Bakraoui van wie een zich opblies bij het metrostation in Maalbeek en de ander op Zaventem, bekend waren bij de politie om hun crimineel verleden. Ook werd er een link met de terreuraanvallen in Parijs vastgesteld.

Verder meldt The New York Times woensdag dat de dader Khalid El Bakraoui, degene die zich bij Maalbeek opblies, bekend was bij de internationale politieorganisatie Interpol. Die zou een ‘red notice’ over El Bakraoui hebben gestuurd naar politiediensten over de hele wereld. De terrorist wordt sinds augustus gezocht. Zijn broer Ibrahim stond niet op de wanted-lijst van de autoriteiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.